NRK Meny
Normal

– Vi skal være den gode vennegjengen vi alltid har vært

Sammen skal ungdommene som overlevde massakren på Utøya komme seg gjennom sorgen.

Trond Agnar Eilefsen

Trond Agnar Eilefsen er opptatt av at AUFerne må finne trøst sammen.

Foto: NRK

– Nå er det viktig at vi skal fortsette med de aktivitetene vi alltid har hatt i AUF. Vi skal ha det artig, gå på kino, og ha utflukter. Være den gode vennegjengen vi alltid har vært, sier Trond Agnar Eilefsen, leder i Troms AUF.

Han overlevde terrorangrepet på Utøya forrige fredag. Selv kom han fysisk uskadd far opplevelsen, men før han unnslapp, flyktet han fra drapsmannen over store deler av Utøya.

Padlet fra Utøya

– Da vi kom til en odde med utsikt mot land, var det dørgende stille. Så hører vi skudd nært bak oss. Jeg kom til konklusjonen at enten skyter meg, eller så må jeg legge på svøm, og kanskje drukne. Jeg bestemte meg for at denne mannen skal ikke få lov til å drepe meg, sier Eilefsen.

Han finner en tømmerstokk han kaster i vannet. Får med seg en panisk, 15 år gammel gutt, og sammen begynner de å padle fra øya.

– Da vi kom rundt 50 meter ut, kom drapsmannen til der vi hadde stått. Mange hadde etter hvert prøvd å gjemme seg der. De scenene som utspant seg der. Det var et blodbad, sier Eilefsen.

Utøya

68 personer døde på Utøya fredag.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Felles sorg

Nå er han opptatt av hvordan ungdommene skal takle opplevelsene på Utøya.

– Vi som var på Utøya og overlevde har en felles opplevelse. Derfor må vi også ha en felles bearbeidelse, sier Eilefsen.

Det har allerede vært flere krisemøter rundt i kommunene i Troms, og AUF skal ha både region og fylkessamlinger framover.

– Alle AUFere skal være sammen og komme oss gjennom dette. Både det vi opplevde på Utøya, og sorgen over venner vi har mistet. Jeg er glad partiet legger til rette for det.

Besøker skadde venner

Eilefsen forteller om en emosjonell berg og dal-bane som de fleste overlevende nå går gjennom.

– Vi må finne en trøst noe sted, og en del av trøsten er at vi overlevde. Det må vi gjøre til en god følelse. Samtidig er det utrolig tungt at de beste av de beste er borte. Kameratene våre fra Troms, sier Eilefsen.


Han reiser i dag ned til Oslo for å møte skadde kamerater på sykehuset.

– Kommunene er klare til å ta oppdraget med å hjelpe oss. Det er viktig at de lytter til hva som er våre behov. Både individuell oppfølging, og at det legges til rette for at man er sammen, sier Eilefsen.

Beredskapstroppen ankommer Utøya

Her stormer politiets beredskapstropp Utøya

Foto: Marius Arnesen / NRK

Samles daglig

Denne uka har ungdommene i Longyearbyen vært samlet hver kveld. Det lille bysamfunnet på Svalbard er hardt rammet.

17 år gamle Viljar Hanssen ligger hardt skadd på sykehus, og 14 år gamle Johannes Buø er fremdeles savnet etter skytedramaet på Utøya.

Lørdag og søndag var det tre daglige samlinger.

– Sammen med meg er en representant fra sykehuset, en prest, og en representant fra Sysselmanne, ofte en politimann. De får gode, sier Mari Tefre, ungdomskonsulent i Longyearbyen lokalstyre.

Alle kjenner hverandre

De fleste ungdommene på øya kjenner dem som var på Utøya. Mange ungdommer mellom 16 og 18 år er på øya i sommer og har sommerjobb. Flere er alene uten foreldre.

På de daglige møtene blir ungdommene informert om status og nytt far de pårørende. De er også ivrige på å stille spørsmål.

– Mandag ville mammaen til Viljar gjerne snakke med ungdommene og fortelle i detalj hvordan tilstanden var. Vi hadde henne med oss på en liten høyttaler. Det var veldig sterkt når vi satt samlet, sier Tefre.

Ungdommene har vært flinke til å møte opp, og Tefre opplever også at de er flinke til å ta vare på hverandre, og holde hverandre oppdatert på siste nytt.

Følger med på omkomneliste

Samtidig er de opptatt av å ha det litt sosialt og hyggelig etter at de har gitt dagens siste informasjon til ungdommene.

– Vi fortsetter så lenge det er behov. Etter hvert vil vi nok fade det ut, kanskje skal vi på lørdag tenke på å gjøre litt andre ting sammen, sier Tefre.

– Er folk forberedt på at Johannes kan komme på lista over omkomne?


– Vi håper og håper, men det blir jo sånn at man følger ekstra nøye med på lista klokka seks, sier Tefre.