Hopp til innhold

Sørger på nettet

Etter terroraksjonen i Oslo og skytetragedien på Utøya, har det oppstått en ny form for å uttrykke følelser: Sorgen på nettet.

Støttegrupper på Facebook

Sorgen på nettet: Utallige sorg- og støttegrupper er opprettet på Facebook etter Bomben i regjeringskvartalet og massakren på Utøya.

Mange av de unge som overlevde Utøya-tragedien er aktive på nettet, både for å etterlyse venner og holde seg oppdatert på situasjonen.

Renate Kilaas Olsen fra Honningsvåg er en av dem som bruker Facebook aktivt i søket etter et familiemedlem.

Datteren til fetteren hennes er savnet, og familien er nå i Oslo – i håp om at den unge jenta skal være i live.

– Det er vår måte å komme i kontakt med folk, og få tips om henne. Vi bruker Facebook veldig aktivt. Vi har lett og lett og lett – men har ikke funnet henne. Vi skjønner at det ikke kommer til å bli et lykkelig utfall, men vi håper jo, sier Kilaas Olsen til NRK.no.

Egen Facebook-gruppe

TV-bilder etter skytingen, viste at så snart de overlevende var i trygghet på hotell og sykehus – sørget de for å få raske oppdateringer via Facebook, sms, twitter og nettaviser.

Kilaas forteller at en egen Facebook-gruppe med jentas navn, har fått mange hilsninger og hjerter.

Renate Kilaas Olsen bruker også sin private Facebook-profil aktivt, for å oppdatere familie og venner nordpå om situasjonen.


– Folk spør om hvordan det går, og det er en grei måte å gjøre det på. Det er vanskelig å forklare hvordan vi har det. Det er en forferdelig situasjon. Hun er borte. sier Kilaas Olsen.

Facebook er til hjelp

Hun mener at Facebook og andre sosiale medier er med å hjelpe både ungdommene som overlevde Utøya – og de som leter etter sine.

– Slik vi opplever Facebook, så har det vært til hjelp. Det er så mye lettere å legge ut status der, og fortelle hvordan situasjonen der – i stedet for å måtte sitte og svare på 30–40 telefoner. Vi legger ofte ut ny status om at situasjonen er den samme; vi har ikke funnet henne. Det gjør ting lettere.

På Facebook er det opprettet grupper som: «En time stillhet på nettet/One hour Silence on Facebook», «For å vise at vi står sammen som en nasjon», «Vi går sammen – Norge står samlet mot terrorhandlinger».

– Jeg tror ungdommene finner trøst i en felles skjebne, og at slike grupper er viktige for dem, sier Kilaas Olsen.

Folk viser medfølese og støtte på nettet

Med et enkelt hjerte har snart 120.000 mennesker fra inn- og utland vist sin støtte til ofrene for terroraksjonen i Norge.

Enklere å skrive

Røde Kors opplever også en økning i sorgbearbeidelse på nett. Marianne Børke i Kors på halsen, som er Røde Kors` samtaletilbud til barn og ungdom, sier til NRK.no at nettet er bra for alle som vil uttrykke sorg, sinne, frustrasjon og omtanke.

– For mange er det enklere å skrive det man føler, i stedet for å si det. Og på nett når man mange. Jeg tror at internett er en fin måte å bearbeide og få ut følelser på. For barn og unge er også nettet et naturlig sted å formidle hva man føler. Vi voksne skiller ofte mellom nett og det virkelig liv, men for de unge går dette under ett, sier Børke.

Kondolanseprotokoll

En av de mange som har startet grupper på Facebook etter Utøya-tragedien er Ingar Øien Opstad fra Lillestrøm.

På Facebook-arrangementet «Kondolanseprotokoll til ALLE de omkomne» har til nå rundt 120.000 personer uttrykt sin sorg og støtte – ved bruk av hjerter.

– Jeg ønsket å lage et Facebookarrangement som støttet alle de omkomne, og jeg er overveldet over responsen. Det er mange grupper på Facebook, som er tilegnet forskjellige personer som er savnet eller omkommet. Men på denne siden kan man vise sin støtte og omsorg til alle de omkomne, og både nordmenn og folk fra utlandet har gitt sine kondolanser, sier Ingar Øien Opstad.

Den tidligere ambulansesjåføren har selv vært på Utøya flere ganger, og under terroraksjonen ved Regjeringskvartalet, rykket han ut som frivillig ambulansesjåfør for Norsk Folkehjelp.

Minnestund3

I tillegg til utallige støttegrupper på nett, er blomster en annen måte folk viser sin støtte og omsorg på.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK
– Får uttrykt følelser

– Jeg synes det er viktig at folk får uttrykt sine følelser. Facebook er kommet for å bli, og det er godt for mennesker å få si hva de føler – om så bare med et enkelt hjerte. Kanskje får man ikke vist omsorg, støtte og sorg det i det virkelige liv, så det er viktig at man har muligheten på nett, sier han.

Opstad håper og tror at Facebook og andre sosiale medier har hjulpet – og fortsatt vil være til hjelp – for ungdommene som overlevde Utøya-tragedien.

– Det er lettere for dem å nå hverandre via nett. Men jeg håper også at folk tar vare på hverandre i det virkelige liv, legger han til.