NRK Meny
Normal

Spike Reid (29) utskrevet fra sykehus

Spike Reid (29) retter den største takken til ungdommene som ga ham førstehjelp etter isbjørnangrepet på Svalbard, da han i går ble skrevet ut fra sykehuset.

Isbjørn drept

Isbjørnen som angrep på Svalbard var utmagret og hadde tannpine.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

– Mest av alt er Spike takknemlig ovenfor de unge medlemmene av Chanzin Fire (BSES-gruppen han var leder for) for deres raske reaksjonsevne da de tilkalte hjelp og utførte førstehjelp, skriver familien til 29 år gamle Michael «Spike» Reid i en pressemelding, ifølge BBC.

Den unge reiselederen ble alvorlig skadd da en isbjørn angrep teltleiren til en gruppe fra det engelske selskapet BSES 5. august.

17 år gamle Horatio Chapple ble drept, og tre andre ungdommer alvorlig skadd i angrepet som skjedde ved Von postbreen, rundt fire mil fra Longyearbyen på Svalbard.

Reid fikk store skader i ansikt og nakke etter angrepet, men klarte likevel å avlive bjørnen med et skudd mot hodet.

Brudd i kjeve og øyehule

Han tvitret selv fra sykesenga at han skulle gjennom omfattende operasjoner for å reparere bruddskader i kjeve, skalle og øyehule.

I går ble han ifølge BBC skrevet ut fra sykehuset i hjembyen Plymouth. Legen som fulgte med ekspedisjonen på Svalbard har sagt i ettertid at den en umiddelbare førstehjelpen de unge deltakerne ga sine skadde venner, kan ha reddet livene deres.

Reids familie har bedt om fred for seg og sønnen i den lange
rehabiliteringsprosessen og sier at de ikke ønsker å gjøre intervjuer.

Tar tid å bli frisk

I pressemeldingen de har sendt ut skriver de at Spike har begynt på en lang vei mot helbredelse.

– Skadene hans vil ta tid å helbrede, står det i pressemeldingen.

Familien skriver også at Spike har fått muligheten til å minnes den drepte Horatio, og at han er svært trist over at det han kaller en imponerende ung mann er død.

Skadd isbjørnangrep

En av de skadde fraktes vekk fra angrepsstedet på Svalbard.

Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen på Svalbard