NRK Meny
Normal

Aspaker: – Dette er fremtiden

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) tar returreisen til Tromsø i el-sjark.

Aspaker

Elisabeth Aspaker er strålende fornøyd med at verdens første el-sjark nå er kommet seg på havet. Selv skal hun sitte på fra Husøy til Tromsø etter folkemøtet.

Foto: Petter Strøm / NRK

Valglogo

Klokken 14 lørdag holdes det folkemøte på Husøy under Husøydagan. Når det er over hopper Elisabeth Aspaker om bord i en fiskebåt for å returnere til Tromsø.

Men det er ikke hvilken som helst fiskebåt. Det skal nemlig bli en stille og rolig reise i verdens første elektrisk drevne sjark.

Fiskeriministeren er glad for at en elektrisk dreven fiskebåt nå har blitt en realitet.

– Det er veldig viktig. Fiskeflåten står for et stort CO₂-utslipp, og alle bidrag for å få ned dette er viktig, sier Aspaker.

Foreløpig er det bare snakk om den ene båten, men Aspaker håper at det ikke blir den siste.

– Dette er jo bare en pilot, men jeg håper at det viser seg å bli såpass vellykket at vi kan få større deler av flåten over på el, sier hun.

Aspaker

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker tror at en slik elektrisk dreven båt er en del av framtiden.

Foto: Petter Strøm / NRK

Ønsker ladestasjoner

Båten er et norsk produkt. Bedriften ligger i Harstad med avdeling i Trondheim.

– Jeg er opptatt av at det skal bli mulig å lade. Jeg har signalisert at jeg svært gjerne mottar en søknad på det, og så skal vi sette oss ned og se på hvordan vi kan bidra til å få et nett med ladestasjoner som gjør at flåten kan betjenes på en god måte, sier Aspaker.

– Det er helt avgjørende at vi får til slik at båtene kan bruke el-kapasiteten så mye som mulig.

Båtene er også sikret med en dieselmotor for å kunne holde på lengre turer.

Tror du dette er sikkert?

– Ja, det tror jeg. De har fått god tid til å utvikle båten. De har gått med den fra Trondheim og opp hit, og det er bare smil fra øre til øre, sier hun.

Tidligere ordfører eier båten

Og du skal få være med til båten til Tromsø?

– Ja, jeg er så heldig at jeg skal til Tromsø. Da får jeg se hvordan den oppfører seg i havet og hvordan det oppleves å jobbe på båten. Det blir roligere og man slipper å stå i eksos på dekk, så også for arbeidsmiljøet er dette et stort fremskritt.

Eieren av båten er Bent Gabrielsen, som er tidligere ordfører for Arbeiderpartiet i Karlsøy. Hva sier Høyrestatsråden om at det er han som er pioner her?

– Jeg synes han har tenkt veldig framtidsrettet. Det er spennende at vi har fiskere som er med i utviklingsløpet. Han kommer til å bli med i historien som la grunnlaget for at vi får en flåte som går på batteri.