NRK Meny
Normal

– De fremstår som skremmende, men vil nok ikke ty til vold

– Det er forståelig hvis folk blir skremt av uttrykket til «Odins soldater». De går mannsterke og har ganske dystre uniformer med et tydelig høyreekstremt preg, sier forsker på ekstremisme i Norge. Han mener likevel ikke at folk har noe å frykte.

Odins soldater

Onsdag ble det klart at 'Odins soldater' hadde etablert seg i Tromsø. «Uniformen» til grupperingen er en svart hettegenser med logo. Her fra Tønsberg.

Foto: Maria Hee Furulund/NRK

Ronny Alte, talsperson for "Odins Soldater" i Norge sier til NRK at folk over hele landet, helt til Alta i nord, har tatt kontakt for å få opprettet lokallag av den private natteravngruppen.

– Når vi finner det hensiktsmessig starter vi lokallag, sier Alte.

Siste skudd på stammen er Tromsø, der det nylig ble opprettet en lokal gruppe.

Tore Bjørgo, leder for Senter for ekstremisme-forskning ved Universitetet i Oslo, sier at grupperingen i Norge er nokså sammensatt.

– Odins soldater er en variant av et fenomen som har dukket opp i all de nordiske landene de siste månedene, etter at flyktningstrømmen tiltok. I for eksempel Danmark og Finland har gruppa hatt et veldig klart preg av borgervern, men i Norge har nok gruppa et litt mildere preg, sier han til NRK.no.

Forsvarer personer i fare

Ronny Alte

Ronny Alte er talsperson for 'Odins Soldater' i Norge.

Foto: NRK

Det ble nylig opprettet ei lukket Facebook-gruppe med navnet «Support Soldiers Of Odin Tromsø», som nå teller 39 medlemmer.

– Vi skal gå rundt i gatene og vise at vi bryr oss. Dukker det opp hendelser i form av tafsing, seksuelle overgrep, salg av narkotika eller andre kriminelle handlinger vil vi filme dette og overlevere det til politiet. De har sagt klart at film på offentlige steder er gull, ettersom det kan brukes som bevis i retten, sier Alte, og legger til:

– Og er det fare for liv og helse vil vi som alle andre gripe inn og forsvare personen som er i fare.

Det du nå snakker om høres ut som politiarbeid. Går dere politiet i næringa?

– Definitivt ikke, men politiet har ikke ressurser til å være i hver krik og krok i landet. Det ser det imidlertid ut som vi nå kommer til å ha. Da ønsker vi å hjelpe politiet til å få en slutt på det vi kaller gatekriminalitet. Vi ønsker rett og slett at gatene skal bli trygg.

Alte sier at Odins soldater har god kontakt med politiet i en rekke politidistrikt rundt i landet.

– Jeg går ut fra at noen av oss vil ta kontakt med Tromsø-politiet innen kort tid.

Benekter ekstreme meninger

Ronny Alte avviser at gruppa han er talsmann for i Norge er har ekstreme holdninger.

– Medlemmene i Soldiers of Odin har politiske ståsteder helt fra ytterst venstre til ytterst høyre, sier han.

Selv om Bjørgo bekrefter at Odins soldater i Norge er en sammensatt gruppering, sier han at de uten tvil fremstår som skremmende i uttrykket sitt når de patruljerer norske gater.

– Blant annet har de tradisjonelle vikingssymboler og referanse til Odin. Derfor sliter den norske grupperingen litt med imaget sitt når de velger å bruke samme navn og symboler som den finske bevegelsen.

Ifølge Bjørgo ble den finske utgaven av Odins soldater stiftet av en kjent nynazist, og har ganske tydelige koblinger den veien.

Tore Bjørgo

Tore Bjørgo, leder for Senter for ekstremisme-forskning ved Universitetet i Oslo, sier at den norske og finske grupperingen av Odins soldater er mer ekstreme enn den norske.

Foto: NRK

Tidligere straffedømte sympatisører

En del av sympatisørene til Odins soldater i Norge er tidligere straffedømt.

– Jeg sier ikke at det er positivt at folk er straffedømt, men jeg synes det er positivt at de velger å bli med hos oss fordi de har evne til å se ting fra et annet synspunkt enn en del andre, sier Alte.

Noen mener det er nasjonalistiske tendenser ute og går her?

– Alle som kritiserer den ukontrollerte innvandringen til Norge, og den ukontrollerte flyktningstrømmen som er nå blir definert som nasjonalistiske og høyreekstreme, nazister og gud vet ikke hva – fordi vi fokuserer på den ukontrollerte innvandringen til Norge.

Er det den ukontrollerte innvandringen, som du hevder, som er bakgrunnen for opprettelsen av "Odins Soldater"?

– Delvis, men det er klart at ser man på antall ulovlige innvandrere som befinner seg i Norge må de jo livnære seg på noe, og de fleste livnærer seg på kriminelle handlinger. Bakgrunnen er også en vanskjøtsel av politiet over lang tid.

Er dere rasister?

– Definitivt ikke. Vi vil stoppe og hjelpe enhver person uavhengig av hudfarge, tro, religion eller etnisk opphav, fastholder Alte.

Politiet ser an situasjonen

Morten Pettersen

Morten Pettersen er stasjonssjef ved Tromsø politistasjon.

Foto: MARIT EILERTSEN / NRK

Politiet i Tromsø har foreløpig ingen erfaringer med «Odins Soldater», og er ikke bekymret for opprettelsen av gruppa lokalt.

– Det er helt greit at disse personene er synlige i bybildet, og det vil politiet også være til helga, sier Morten Pettersen, stasjonssjef ved Tromsø politistasjon til NRK.

Men han legger til at hvis formålet deres er å gripe inn ved hendelser, lik et borgervern, er det ikke like greit.

– Vi ser an situasjonen, sier Pettersen.

Bjørgo tror gruppa på det de sier om at de ikke skal bruke offensiv vold i gatene.

– Det er ingenting som tyder på at Odins soldater har gjort det hittil, og det er heller ikke meldt om slike hendelser i Finland. Disse gruppene vet nok at de er under sterk oppsyn fra politiet, og at de ikke kan gjøre noe offensivt før politiet vil slå kraftig ned på dem. Derfor legger særlig den norske gruppa veldig vekt på at de ikke er noen borgervernsgruppe.

Ifølge Bjørgo er den danske grupperinga, «Danervern», helt åpne på at de er en borgervernsgruppe.

– De er også helt klare på at de ikke lenger aksepterer statens voldsmonopol. Så langt går på ingen måte Odins soldater i Norge.

– Hvordan mener du at Tromsø-innbyggerne bør ta dem imot?

– Jeg tror de fleste vil mene at denne gruppa ikke er den rette til å skape trygghet i gatene. Det synes jeg det er på sin plass at folk gir uttrykk for, men da bør de gjøre det på en skikkelig og redelig måte og ikke gå til angrep og bruker vold mot dem. Da vil nemlig innbyggerne gi disse gruppene en type legitimitet ved at Odins soldater da kan si at det er «de andre» som bruker vold, ikke dem selv, sier Bjørgo.

– Etter din mening bør altså ikke vanlige tromsøværinger være redde for denne gruppa?

– Jeg tror ikke Odins soldater kommer til å bruke vold eller gå til angrep på folk. De vil nok være svært tilbakeholdne med alt slikt.

– Skiller seg klart fra natteravnene

Bjørgo tviler ikke på at gruppa vil gjøre det de sier, hjelpe alle på gata som trenger det – uansett hudfarge.

– Men det er likevel helt klart at gruppa er motivert ut fra motstand eller skepsis mot innvandring. Den typen overgrep som skjedde i Köln og en del andre steder i vinter har vært med på å gi disse gruppene en skikkelig boost, sier forskeren.

Ifølge Alte er Odins soldater i Norge en privat natteravnsgruppe. Det er Bjørgo uenig i.

– Problemet med Odins soldater er at de skiller seg markant fra de tradisjonelle natteravnene. Sistnevnte har nemlig ikke et skremmende image, men virker i stedet helt klart beroligende på gatene, ikke polariserende slik Odins soldater må kunne sier å gjøre i Norge.

Patruljerer i Tromsø til helga

Til helga skal den nyopprettede gruppen i Tromsø patruljere gatene for første gang.

– Jeg er litt usikker hvor mange som vil være ute å gå, men da med helt vanlige klær fordi de berømte hettegenserne våre ikke er ute blant så mange ennå, sier Alte.

Flere medlemmer av Odins soldater velger også å skjule ansiktene sine. Alte forklarer dette slik:

– Det gjør vi fordi vi blir fremstilt som høyreekstreme, rasister og fascister, og får en omtale som ikke har noe med fakta å gjøre. Fram til ting kommer på plass vil folk skjule ansiktene sine.