NRK Meny
Normal

Skulle få slutt på passkøene – men her sitter Jeanette og venter

For å unngå lange køer har flere politihus gitt folk muligheten til å bestille time når de skal få seg nytt pass. Men når vi nærmer oss sommerferie hoper passkundene seg opp likevel.

Passkø

Jeanette Johansen og Alva Dis Hlynsdottir venter tålmodig.

Foto: Håvard Holme

– Det er mulig at jeg ikke gidder å vente her i dag, men heller kommer tilbake når jeg har fått time, sier Tove Sørensen.

Det er 10 år siden hun sist ordnet seg pass. Den gang var det ikke så mange som stod i kø for nytt pass som det er i dag.

Dette til tross for at politiet i februar gjorde det mulig å bestille time for å få nytt pass, for å få ventetiden ned.

Passkø

Tove Sørensen er en av de mange som må få seg nytt pass.

Foto: Håvard Holme

Seks tilbyr timebestilling

Politihuset i Tromsø er ett av seks politihus som tilbyr timebestilling for pass, i tillegg til Stokke, Ski, Bærum, Oslo og Trondheim

– For de som har bestilt time fungerer dette tilbudet veldig fint. De fikser seg nytt pass i løpet av ti minutter når de kommer hit, sier seksjonsleder for pass ved politihuset i Stokke, Anne Marie Almaas.

– Men vi merker at det er nå folk skal skaffe seg nye pass, så vi har ingen ledige timer før 10. juli. Vi har også skranker åpne for folk som velger å møte opp uten time, og for dem er køene lange, sier Almaas.

Politihuset i Oslo og i Bærum har ikke ledige timer før 2. juli, mens politihuset i Ski har en ledig time den 27. juni. Trondheim har ingenting ledig før 11. juli, og i Tromsø må folk vente til 15. juli før det er mulig å bestille seg passtime.

Vent til rushet gir seg

Politiinspektør Astrid Nilsen

Politiinspektør Astrid Nilsen ber folk være tidlig ute når de skal skaffe seg pass.

Foto: Håvard Holme / NRK

Politiinspektør Astrid Nilsen, ved politihuset i Tromsø, råder de som ikke skal reise før til høsten om å vente med å avlegge passkontoret et besøk til det verst rushet har gitt seg.

– Et annet råd er å være tidlig ute med å ordne nytt pass dersom man vet at man skal ut å reise, sier hun.


Savner informasjon

Jeanette Johansen har med seg datteren Alva, hun tror en av grunnene til køene er at mange ikke helt vet hvordan de skal gå frem når de skal skaffe seg pass.

– Det skulle vært noen av de ansatte her som kunne fortelle folk litt om hvordna man skal gå frem når man skal skaffe seg pass, sier småbarnsmoren.