Nå vil vi ha adrenalinfylt ferie

Turister har blitt mer krevende, og forventer at blodet skal bruse på ferie.

Terrengsykling i Nissedal

Terrengsykling på 100 km lange løyper i Nissedal er blant de mange adrenalinfylte opplevelsene mange søker når de skal på ferie.

Foto: Olav Lia / Privat

Strandferie, storbyferie eller hyttetur? Mulighetene er mange. Men det holder ikke lenger bare med late dager med paraplydrinker på en solseng i Syden.

Nå skal ferien være fylt av adrenalin og action. Turister krever stadig mer av feriene sine enn før. Undersøkelser Innovasjon Norge reiseliv har henta inn viser at opplevelser og aktiviteter er i fokus når vi planlegger ferien vår.

Ferie med hjelm på hodet

Ifølge reiselivsbransjen vil folk vil ha ferie med hjelm på hodet. Og Norges langstrakte land tilbyr et eldorado av aktiviteter for deg som vil feriere i eget land.

Ifølge Innovasjon Norge reiseliv er de mest populære aktivitetene klatring, kiting, paragliding, toppturer, rafting, sykkelturer, kano- og kajakkpadling. Men turister vil også ha brevandring, skjærgårdssafari, bølgesurfing og hundekjøring. Mulighetene for en ferie fylt av action er mange.

F.v: Erling Moen, Jan Øverland, Espen Andersen og Stig Bakken er på terrengsykling i Nissedal.

Kollegene Erling Moen, Jan Øverland, Espen Andersen og Stig Bakken på terrengsykling i Nissedal.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Og hjelm kan være lurt når aktivitetsnivået blir høyere. Det lærte Espen Andersen, som er på tur med kolleger i Nissedal i Telemark. Med hjelmen på snei, skrubbsår på kinnet og oppskrapt T-skjorte kommer guttegjengen tilbake fra sykkeltur i et røft terreng. Et stygt fall gjør ikke noe. For en aktiv ferie er akkurat det han drømmer om.

– Jeg har allerede hoppa i strikk. Det gjør jeg ikke igjen. Men sykling i terreng som dette, kan anbefales, sier han entusiastisk.

Kollegene nikker bekreftende. De jobber på kontor og har en stillesittende hverdag. Derfor er alle enige i at de vil bevege seg mer på ferie.

– Det må være litt aktivt. Jeg kan ikke bare ligge på stranda, sier Jan Øverland. Han har leid seilbåt i Kroatia til sommeren.

– Folk var mer engstelige før

Canvas hotel

Canvas hotell er plassert i idylliske omgivelser i Nissedal og har spesialisert seg på terrengsykling og luksusvarianten av telttur.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Langt inne i Nissedals skoger har Jan Fasting startet det som kanskje er verdens eneste sykkelhotell. Han synes det er lett å selge opplevelser.

Jan Fasting

Jan Fasting eier og driver Canvas hotell, som spesialiserer seg på terrengsykkelopplevelser i Nissedal.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK
Irene Siljan Vestby

Irene Siljan Vestby, daglig leder i Visit Telemark.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

– Det er enklere nå. Vi merker en økende etterspørsel. Jeg vet ikke om folk har blitt mer avhengig av adrenalin, eller om de bare har bytta ut det friluftslivet vi alltid har hatt, med en mer lekprega aktivitet, sier Fasting.

I tillegg til lang erfaring som guide har han hatt sikkerhetsansvaret og ruteopplegget for tv-programmet «71° Nord» i 12 år. Nå driver han sykkel-hotellet Canvas hotell i det han mener er verdens beste sykkelterreng.

– I stedet for den tradisjonelle helgeturen, eller sanker-friluftslivet der gjennomsnittsfamilien gikk ut på tur for å plukke bær og sopp, bruker de heller tiden på å sanke opplevelser, og kjøper blåbærene fra USA på matbutikken, sier Fasting.

– De vil våkne og kjenne spenning

Visit Telemark jobber med å selge fylket som også kalles «Norge i miniatyr». Og for den aktive turist har fylket, som strekker seg fra fjord til fjell, tilsynelatende alt du kan drømme om.

Bare noen timer unna hovedstaden finner du de 100 km lange sykkelløypene på svaberg, fjell og røffe stier i Nissedal. Ikke langt unna finner du Hægefjell, et av Norges mest ettertraktede område for klatrere. Fra hengebrua på Vemork på Rjukan i Tinn kaster strikkhoppere seg ned i en 84 meter dyp kløft. Og kajakkpadlere kombinerer historietime med padling når de tar seg gjennom slusekamrene i Telemarkskanalen.

Daglig leder i Visit Telemark, Irene Siljan Vestby, ser en trend mot at folk ønsker mer aktive ferier.

– Jeg tror noen er opptatt av en kontrast til hverdagen sin. De vil våkne, de vil føle at de lever, de vil kjenne spenning. Vi ser så absolutt at folk etterspør et mer adrenalinfylt nivå på opplevelsene.

Hvorfor tror du det har utviklet seg slik?

– Vi begynner å bli ganske erfarne turister etter hvert. Vi ønsker å sitte igjen med noe. Vi vil bli overraska og kjenne blodet bruse, sier den daglige lederen.

Har vi blitt mer krevende?

– Absolutt. Vi har reist mye. Vi bruker mye tid og penger på aktiviteter og opplevelser, og da skulle det bare mangle. Vi er mer kvalitetsbevisst på hva vi vil ha, og det kan vi levere her i Telemark. Vi får gode tilbakemeldinger på at vi kan levere det folk vil ha, sier Siljan Vestby.

Sigrid Oterholm Hoem

Sigrid Oterholm Hoem er analyseansvarlig i Innovasjon Norge Reiseliv.

Foto: Privat

– Norge er attraktivt for aktiv ferie

Ifølge Innovasjon Norge reiseliv er det grunn til å tro at antall turister som vil ha aktive ferier, bare vil vokse i årene som kommer. Det sier analyseansvarlig Sigrid Oterhom Hoem.

– Det vi ser at turistene vil ha aller mest av, er de store aktivitetene. De vil oppleve norsk natur, sightseeing, kultur og historie. Vi ser også at en betydelig andel turister ønsker adrenalinaktiviteter som klatring, kiting, sykling, kajakk og kano. Hvis trendene her er de samme som i utlandet, er dette en gruppe vi kommer til å se mye mer av i tiden framover, sier hun.

Ifølge undersøkelser Innovasjon Norge har hentet inn, viser tall at Norge er et land som oppfattes som et land der det er attraktivt å gjøre denne type aktiviteter.

Kamerater på sykkeltur

Sykkelkameratene på tur i Telemark er ikke i tvil om at opplevelsen fristet til gjentakelse. De er skjønt enige om at aktive ferier gir mersmak.

Foto: Olav Lia / Privat