Nå tas kampen deres opp i Stortinget

Opposisjonen i Stortinget krever en større del av fisken skal bearbeides hos lokale bedrifter langs kysten. Er kritiske til Røkke-selskap.

Demonstrasjon i Mehamn

Rundt 200 personer gikk i fakkeltog i Mehamn mot planene om at fiskebruket til Norway Seafoods skal legges ned.

Foto: Solveig Kåberg

I dag legger Arbeiderpartiet fram et forslag for Stortinget som stiller krav til dette.

Bakgrunnen for dette er at opposisjonspartiene er kritiske til hvordan det Røkke-kontrollerte fiskeriselskapet Norway Seafoods driver i Nord-Norge.

Nestleder i Ap, Helga Pedersen, håper forslaget vil gi større lokale ringvirkninger av fiskeriet.

– Leveringsplikten skal komme lokalsamfunnene til nytte. Dersom virksomhet på land legges ned, skal kvotene bli liggende igjen på kaikanten. Dette er kjempeviktig for lokalsamfunnene det gjelder, sier Pedersen.

Får støtte

Hun får støtte av både Kristelig Folkeparti og Senterpartiet. Næringspolitisk talsmann for Senterpartiet, Marit Arnstad, vil ha sterkere politisk styring.

– Det er fordi fiskeressursene er sett på som distriktene og lokalsamfunnenes ressurser, sier Arnstad.

Trålerflåten til Røkke-selskapene er nå den største i landet, og de tjener penger på å selge ubearbeidet torsk fra Barentshavet til utlandet.

Levering av fisk til anlegg i Nord-Norge er ikke like god butikk, og trusler om nedleggelse av fiskevære i Finnmark, har fått flere tusen til å delta i protestaksjoner i hele Nord-Norge.

Frykter det er for sent

Lørdag skal et chartret fly med finnmarkinger drar til Oslo for å protestere.

En av dem som har tatt initiativet til kystaksjonen er Roger Hansen. Han håper at forslaget fra Ap og Senterpartiet får flertall, men frykter at det kommer for sent.

– Selvfølgelig burde de satt dette ut i livet mens de satt med makten. Nå er de avhengig av å få med KrF og Venstre, og jeg håper det ikke er for sent. Det er lokalsamfunnene her oppe som vil lide, og dette kan ta knekken på lokalsamfunn i Finnmark, Troms og Nordland. Vi skal leve side om side med hverandre etter dette, og det blir vanskelig i denne saken, sier Hansen.

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar far Norway Seafooods i denne saken.