Oppdrettere vil satse mer i nord

Oppdrettsselskapet Cermaq vil øke aktiviteten i Nord-Norge - med regjeringens velsignelse. Det liker ikke lokalpolitikerne.

Cermaq

Oppdrettsselskapet Cermaq vil øke produksjonen i Nord-Norge.

Foto: Cermaq.no

Det er flere tilfeller av oppdrettslaks som rømmer som har ført til at fylkespolitikerne i Finnmark ikke vil ha noe større oppdrettsaktivitet. Dette til tross for at mer oppdrett vil gi flere arbeidsplasser.

Ordfører Laila Davidsen i Alta er en av dem som sier klart nei.

– Jeg håper jo regjeringen lytter til det vi i Finnmark har sagt. Vi har sagt «stopp opp» nå og bedt om at næringen får dette i kontrollerte og sikre former først, så vil vi være med på debatten om hvorvidt næringen skal få vokse - når det først er gjort, sier hun.

Sentralt ønske

Regjeringen ønsker fem prosents vekst i oppdrettsnæringa neste år. Dette vil oppdressselskapet Cermaq utnytte. Selskapet som ledes fra Steigen i Nordland har 22 konsesjoner i Nordland og 27 konsesjoner og ett slakteri i Finnmark.

Regiondirektør Gunnar Bragi Guðmundsson har forståelse for Alta-ordførerens kritikk:

Gunnar Bragi Guðmundsson

Gunnar Bragi Guðmundsson redegjorde for Cermaqs planer på en konferanse i Alta tirsdag.

Foto: Inghild Eriksen / NRK

– Vi er selvfølgelig lei oss for det som har skjedd, og det er ikke uten grunn at Laila Davidsen sier det hun gjør. Vi har hatt tre uheldige hendelser i nærområdet til Alta, derfor kan vi på mange måter forstå hennes reaksjon. VI har en del av skylden og må ta tak og bli bedre, sier Guðmundsson.

Han mener næringen har mulighet til å bli bedre og å vokse, også i Finnmark.

– Store muligheter

– Denne næringen har store muligheter for å vokse videre. Det som skal til er at vi har et arealforbruk som er fornuftig, en godkjennelse fra samfunnet vi opererer i, og vi må være flinke til å følge de krav som myndighetene setter til oss, sier Guðmundsson.

Han legger til at forståelsen i lokalsamfunnet vil bli større når nærmiljøet ser at de er gode nok til å oppfylle de kravene som er satt.

– Dette er en svært viktig næring, med stor sysselsetting og ringvirkninger i Finnmark, sier han.