NRK Meny
Normal

Ønsker seksualsamtaler i barnehage og skole for å unngå overgrep

Bygdeliste i Troms ønsker å få satt i gang et program for å bedre kunnskapen blant barn og voksne for å håndtere overgrep- og voldssaker.

Illustrasjonsbilde av barn i barnehage

Bygdelisten ønsker at ansatte som jobber med barn og unge skal drilles på barnesamtaler og på å tørre å se tegn på overgrep.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

«I Kåfjord skal alle barn og voksne bli så opplyste og vante til å snakke om overgrep og vold, at ingen overgriper skal føle seg trygg på at ofrene ikke vil si fra om hva de opplever».

Det er budskapet fra Manndalen, Skardalen og Nordnes bygdeliste, som ønsker at Kåfjord kommune skal bli best på å forebygge og avdekke overgrep mot barn og unge.

– Det skal være allmenn kjent at dersom noen varsler om overgrep i vår kommune, skal det bli tatt på alvor, skriver bygdelisten i en pressemelding.

I kjølvannet av overgrepssaken i Tromsø ønsker derfor bygdelisten å få satt i gang et program for å bedre kunnskapen blant barn og voksne for å håndtere overgrep og voldssaker.

Også Sex og Samfunn, landets største senter for seksuell og reproduktiv helse for unge voksne vil starte seksualundervisning allerede i barnehagen.

Ønsker et planfestet program

– Vi vil at voksne som jobber med barn vet hvordan de skal avdekke og forholde seg til overgrepssituasjoner. Vi vil gi barna trygge arenaer der de kan snakke om relasjoner mellom voksne og barn, hva som er ulovlig og lovlig, skriver de i pressemeldingen.

Bygdelisten vil jobbe for at overgrep ikke lengre skal være et tabubelagt område i kommunen.

– Vi ønsker et planfestet program der det skal jobbes systematisk med barnesamtaler fra barnehage til 10. klasse, og der kompetansen på dette området heves, holdes ved like og er i konstant fokus.

Vil få nedsatt gruppe

Manndalen, Skardalen og Nordnes bygdeliste ønsker at ansatte som jobber med barn og unge skal drilles på barnesamtaler og på å tørre å se tegn på overgrep og iverksette nødvendige tiltak.

– Vi vil at det blir satt ned en gruppe med representanter fra skole og barnehage, barnevern, PPT, politi, helsesøster og andre som har som mål å støtte opp om dette arbeidet.

En mann i 30-årene er foreløpig siktet for grove overgrep mot elleve barn i en privat barnehage i Tromsø. Siktede har delvis erkjent forholdene han er siktet for og torsdag ble han fengslet i fire nye uker med brev- og besøkskontroll.