NRK Meny
Normal

– Overgrep i idrettsmiljøet må ikke skjules

Idrettsmiljøet og støttesenter går sammen i kampen mot å få overgrep og trakassering på dagsorden.

Illustrasjonsfoto

Troms Fotballkrets mener idrettsorganisasjoner har en viktig rolle i å forebygge at det skjer overgrep i idrettsmiljøet. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Unspecified / SCANPIX

– Idrettsorganisasjoner har en viktig rolle i forhold til å bidra til å forebygge at det skjer slike ting, og at idretten forblir en trygg arena både for barn og voksne. Seksuelle overgrep og seksuell trakassering er totalt uforenelig med idrettens verdier og vi har nulltoleranse for dette i norsk idrett, sier Jo Are Vik i Troms Fotballkrets.

Fagkonsulent Bjørn Aasmoe ved Støttesenteret mot incest og seksuelle overgrep (SMISO) vil ha problemstillingen på dagsorden.

– Det er fortsatt tabu med overgrep. Det er noe vi snakker lite om fordi det handler om seksualitet. Å snakke om det og løfte det fram er viktig, sier Aasmoe til NRK.

Troms idrettskrets og Troms Fotballkrets har i løpet av 2014 hatt flere samtaler og møter med SMISO for å sette overgrep på dagsorden.

– Mistanker må håndteres korrekt

Bjørn Aasmoe roser Troms Fotballkrets for å ha tatt problemet på alvor.

Han mener at når personer i idrettsmiljøet får mistanke om at overgrep har funnet sted, bør ledelsen i klubben straks melde fra til politiet.

– Alle mistanker om overgrep og trakassering må håndteres korrekt. Det vil si melde fra til politiet og eventuelt barnevern. Slik at de som kan gjøre noe får sjansen til å gjøre det så tidlig som mulig, forteller Aasmoe.

I juni gjennomførte Troms Fotballkrets et seminar for representanter fra de klubbene i fotballkretsen som er med i kvalitetsklubbkonseptet, og rundt 30 personer deltok.

Bjørn Aasmoe fra SMISO var hovedforedragsholder, og også representanter fra Norges Fotballforbund bidro.

Skal opprette et kontaktpunkt

– Det ble satt søkelyset på problemstillingen i idrettsmiljøet, og hvordan klubbene kan bidra i forhold til å forebygge at slikt ikke skjer. På grunnlag av dette seminaret, vil vi også opprette en gruppe som kan være kontaktpunkt for eventuelle slike saker innen idretten i Troms, forteller Jo Are Vik i Troms Fotballkrets.

I løpet av september måned skal de, sammen med SMISO, gjennomføre møter med kommuner og klubber i Nordreisa, Lenvik og Salangen.

SMISO vil besøke lokaler skoler og kommunene på dagtid, og det gjennomføres møter med representanter for idretten på kveldstid.

– Vi mener at det er viktig at idretten tar et aktivt grep i forhold til denne alvorlige problemstillingen, at det snakkes åpent om problemet, og at vi gjennom god forebygging kan sikre at idretten i Troms blir et trygt sted for barn og ungdom, sier Vik.