NRK Meny
Normal

– Jeg får meldinger fra spillere som har opplevd verre ting enn trakassering

Tidligere Stabæk-spiller Leni Larsen Kaurin (32) har fått massiv støtte fra kvinner som har opplevd trakassering og overgrep både i idretten og på arbeidsplassen.

Leni Larsen Kaurin

SE VIDEO: – Det er tydelig at dette er noe som engasjerer. Folk bryr seg mer enn jeg var klar over, sier Leni Larsen Kaurin i dette intervjuet med NRK.

– Min historie er ikke alvorlig i det hele tatt hvis man sammenligner den med det andre fotballspillere har fortalt meg nå. Det finnes de som blir presset av treneren sin, nærmest voldtatt, sier Kaurin til NRK.

32-åringen vil ikke gå ut med navn, heller ikke innhold i konkrete historier, men NRK har fått referert flere av henvendelsene anonymt og vet de er reelle.

– Jeg har fått over 100 henvendelser, rundt 50 av dem er historier fra andre som har opplevd trakassering eller overgrep, sier Kaurin.

Det dreier seg om kvinner i ulike aldre på ulike nivåer av norsk idrett.

Kaurin mener henvendelsene viser at trakassering av kvinner er et problem i norsk kvinnefotball og idrett generelt.

– Det er jenter som forteller at de ikke har hatt mulighet til å stå frem da det skjedde. Mange var i 15-16-årsalderen og forteller at de ikke en gang tenkte på å varsle, sier Kaurin.

Preget av historiene

Kaurin sier hun er overveldet av støtten, men samtidig preget av historiene som har nådd henne - mange av dem mye verre enn det hun selv opplevde i Stabæk og som hun valgte å varsle om.

– Det vanskelige i disse sakene er maktposisjonen den andre sitter i. Det er jo sjefen eller treneren din. Det verste er de unge som ikke klarer å si nei og som tror dette er normalt, sier Toppserie-spilleren som for øyeblikket står uten kontrakt.

Andre Toppserie-spillere skal også ha henvendt seg til Kaurin og fortalt at de føler seg trakassert.

– Jeg er helt klart ikke den eneste. Det overrasker meg ikke at dette skjer i fotballnorge, men det viser seg at det også skjer i andre idretter over hele landet. Jeg har fått meldinger fra ikke-fotballspillere og kvinner som opplever trakassering på arbeidsplassen, sier Kaurin.

Mørketall

Ifølge kommunikasjonsdirektør Norges Fotballforbund, Svein Graff, får forbundet hvert år henvendelser fra kvinnelige spillere som føler seg trakassert.

– Det vil være naivt å tro at det ikke er slike utfordringer i idretten, sier Graff.

– Vi får et fåtall enkelthenvendelser hvert år, men er klar over at det kan forekomme flere saker. Vi vet at utøvere kan vegre seg for å varsle klubben og foreldrene.

– Hvor sikre føler NFF seg på at klubbene følger retningslinjene og tar slike saker alvorlig?

– Vi har et klart og tydelig fokus på retningslinjene og på nulltoleranse når det gjelder trakassering, men vi kan aldri være hundre prosent sikre på at alle saker blir fult godt nok opp, sier Graff.

– Dette engasjerer

Det var etter at Kaurin i forrige gikk ut offentlig og fortalte at hun følte seg trakassert av Stabæk-trener Øyvind Eide historier fra andre kvinner startet å renne inn.

De fleste på Facebook, men hun har også fått tekstmeldinger og telefoner.

– Det er tydelig at dette er noe som engasjerer. Folk bryr seg mer enn jeg var klar over, sier Kaurin.

Kaurin mener hun ble trakkassert av Eide. Eide har innrømmet upassende oppførsel, men de to har ulike versjoner av detaljene i det som skjedde.

Stabæk erkjenner at Eide har oppført seg upassende, men mener overtrampet ikke er så alvorlig at han bør sparkes.

Tidligere tirsdag ble det kjent at fotballforbundets påtalenemnd har bedt NFF om en redegjørelse i saken med Kaurin og Eide. Påtalenemnda kan opprette en sak på eget initiativ hvis de mener NFFs regelverk kan være brutt.

Også Norges Idrettsforbund griper inn for å se om Stabæk handlet riktig da de valgte å beholde treneren.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.