Hopp til innhold

– Snakk med barna om overgrepssaken

Slik mener leder for Barnehuset foreldrene skal snakke med barna om overgrepssaken i Tromsø.

råd til foreldre
Foto: Eskil Mehren / NRK

Ståle Luther

Ståle Luther er leder av barnehuset i Tromsø.

Foto: Thomas Sørensen / NRK

Torsdag ble det kjent at en mann i Tromsø er siktet for overgrep mot to barn. Mannen har i flere år jobbet som vikarlærer på fire skoler i byen, og har i tillegg hatt verv ved idrettsforeninger i Tromsø.

Overgrepene skal ha skjedd i forbindelse med mannens verv i idrettslaget, og ikke i skoletida. Men de to guttene han har innrømmet overgrep mot gikk på en av de fire skolene han jobbet på.

Leder for barnehuset i Tromsø, Ståle Luther sier at de torsdag og fredag har åpne dører og telefonlinjer på kveldstid for å ta imot henvendelser fra foreldre.

– Skulle man ha spørsmål eller mistanker å drøfte med oss, kan de bare ta kontakt, sier Luther.

– La barna fortelle

Foreldre ved Bjerkaker, Borgtun, Stakkevollan og Hamna skole fikk i dag brev med beskjed om at den overgrepssiktede mannen har jobbet ved skolen deres barn går på.

Luther mener man gjerne skal snakke med barna om saken.

– Ta gjerne utgangspunkt i den aktuelle saken, og snakk om at iblant hender det av barn blir utsatt for overgrep eller vold av voksne. Foreldre kan spørre barna om noen har tråkket over deres grenser, eller om de kjenner til at det har skjedd med andre barn, sier Luther.

Han sier det er viktig at barna må få lov til å få fortelle, og at de voksne stiller åpne spørsmål om det barna forteller.

– Det er viktig å ikke ta opp tema barnet ikke har nevnt selv, men basere seg på det barnet alt har fortalt, sier Luther.

Han sier foreldre som har mistanke om at noe har skjedd ikke må nøle med å kontakte barnehuset eller politiet.

Fikk tips før jul

Han forteller at det å fortelle om overgrep ofte er knyttet til en skyld og skamfølelse for barn, og at det ikke trenger å være foreldrene de forteller det til først.

– Men barn vet ofte når noe galt har skjedd.

Luther sier også at det ikke nødvendigvis er det beste å skjerme barna fra saken.

– Egentlig er det fint å kunne at en prat emd ungene om kroppen og egne grenser, også om ingenting har skjedd, sier han.

politiet fikk inn tips om saken før jul, og startet etterforskning. 10. januar ble mannen pågrepet, men han ble løslatt etter avhør.

Han er siktet etter straffelovens paragraf 200.

– Dette er en seksuell handling mot barn og ikke seksuell omgang med barn. det kan for eksempel være snakk om beføling, sier Luther.

Disse rådene ga Tromsø kommune til foreldre når det kommer til å snakke med barn om overgrep:

  • Finn et tidspunkt/anledning som passer, hvor du har barnets fulle oppmerksomhet. Ikke prat med flere barn som samtidig hvis det ikke faller seg naturlig, men prat med dem hver for seg så langt det lar seg gjøre (der det f.eks. er søsken).
  • Still så åpne spørsmål som du kan, men samtidig så konkret at barnet skjønner hva du spør om. Et barn vil ikke nødvendigvis forstå at man spør om noe seksuelt, hvis man ikke bruker konkrete ord som «gjør noe med tissen/rumpa». Her vil det være naturlig å samtale om hvilke handlinger som er greit og ugreit mellom barn og voksne.
  • Hvis barnet tar initiativ til samtale om temaet pga. medieoppslag el., forsøk å gi så nøktern informasjon som mulig. Dette vil være en fin anledning til å stille spørsmål til barnet.
  • Hvis barnet forteller om noe som kan være straffbart, noter ned raskest mulig hvordan samtalen forløp, både hva du sa og hva barnet sa (i dialogform så langt det er mulig, og i hvert fall alt man klarer å huske). Ta deretter kontakt med politiet.

Foresatte til nåværende og tidligere elever ved skolene mannen har jobbet på, kan ved bekymring kontakte Barnehuset på tlf. 995 72666 eller 777 59955, eller Stakkevollan helsestasjon på tlf. 776 04760. Disse har etablert beredskap for å ta i mot henvendelser frem til klokken 22.00 torsdag og fredag.