Toppserie-spiller mener hun ble frosset ut etter å ha avvist treneren

En profilert Toppserie-spiller mener hun er blitt frosset ut av klubben sin fordi hun ikke gjengjeldte trenerens følelser for henne. Nå står hun uten kontrakt og vurderer å legge opp. Klubben ser alvorlig på spillerens påstander.

Kvinnelig fotballspiller

En kvinnelig fotballspiller mener treneren hennes vendte seg mot henne etter at hun ikke ville innlede et forhold med ham. (illustrasjonsfoto)

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Tirsdag fortalte hun sin versjon av historien til styreledelsen i egen klubb, og idrettsutøvernes fagforbund (NISO) i et tre timer langt møte.

– Jeg har fortalt dem hele historien min. De virket å ta situasjonen på alvor, forteller spilleren til NRK.no tirsdag ettermiddag. NRK har valgt å holde både spiller og trener anonyme.

– Vi tar denne saken veldig alvorlig. Nå skal vi behandle saken internt i klubben, sier styrelederen i spillerens klubb til NRK.

– Han forelsket seg i meg

NRK har gjort et lengre intervju med den omtalte spilleren, som altså mener å ha fått mindre spilletid av sin egen trener fordi hun ikke gjengjeldte følelsene hans. Treneren har, til tross for flere henvendelser, ikke ønsket å svare på spillerens påstander overfor NRK.

Den kvinnelige eliteseriespilleren forteller at interessen fra treneren startet da hun kom til klubben. Treneren ønsket tidlig å bli venner med spilleren utenfor banen.

– I starten synes jeg det var fint å henge med ham. Jeg trodde det var greit at vi kunne ha kontakt også utenom fotballen, slik ble vi bedre kjent. Men jeg trodde det skulle bli værende der – som et vennskap, sier spilleren til NRK.

Treneren skal ifølge spilleren etter hvert ha ytret et ønske om å ta vennskapet videre. Det ble starten på en meget vanskelig tid for Toppserie-spilleren.

– Han fortalte meg at han var forelsket i meg og lurte på om jeg var interessert i et forhold, sier spilleren.

Fikk sex-tilbud i gavekort

Spilleren er klar på at hun tidlig avslo forespørselen om å innlede et forhold. Men treneren skal ha fortsatt å være pågående, og et ønske om seksuell omgang ble lagt frem for henne.

– Hvordan vil du beskrive interessen fra ham? Har du noen eksempler?

– Da vi var og spiste på restaurant en gang, kom plutselig servitøren bort til bordet vårt med ti roser. De var til meg fra ham. Jeg fortalte ham at jeg ble overrasket og satt ut, men han mente jeg fortjente det.

– Senere ga han meg et gavekort – selv om jeg hadde sagt ifra om at jeg ikke ville ha noen gaver fra ham. På gavekortet sto det at jeg skulle få en erotisk massasje med «happy ending» – utført av ham selv. Du kan jo synes det høres morsomt ut og bare le av det, men det var å gå ganske langt over streken, syntes jeg. Da hadde jeg også sagt ifra ganske klart på et tidligere tidspunkt at jeg ikke var interessert i ham, sier spilleren.

– Jeg visste at han var klar for meg og likte meg. Etter mitt syn så er ikke det… man tuller ikke med sånt på denne måten. Senere samme kvelden forsøkte han å kysse meg. Jeg vendte bare kinnet til, og han unnskyldte seg.

«Ikke vift på rumpa»

Spilleren forteller også at treneren ga henne utenomsportslige bemerkninger på treningsfeltet.

– Det kom en del kommentarer. På trening kunne det for eksempel skje at jeg gikk foran ham, og han sa noe sånt som «ikke vift på rumpa, jeg klarer ikke å konsentrere meg». Jeg synes det var ubehagelig å få slike kommentarer, men det ble til at jeg bare lo det bort. Det er liksom den enkleste utveien hvis man føler seg ukomfortabel.

– Vi er jo på jobb, men selv om vi skal ha det litt gøy må man ha en profesjonell holdning. Det var vanskelig å få sånne kommentarer. Jeg ble ukonsentrert og syntes det var problematisk å høre slikt, sier hun.

Etter hvert ble det vanskelig for spilleren å levere på fotballbanen med den nevnte treneren på sidelinjen. Den lette tonen mellom spilleren og treneren døde ut, og hun forteller at hun i en periode gruet seg til å gå på trening.

Gikk til psykolog

– Det ble vanskelig å takle treningshverdagen. Det gikk ganske raskt fra at vi hadde et normalt trener-spiller-forhold til at jeg unngikk øyekontakt og ble veldig kald. Jeg klarte ikke å le av vitsene hans lenger. Jeg ble en annen person når han var til stede, sier hun.

Toppseriespilleren forteller at trenerens oppmerksomhet påvirket henne mer enn hun hadde forestilt seg. Til slutt oppsøkte hun psykolog for å takle de mange tankene hun gikk og bar på.

– Jeg har alltid gledet meg til å spille fotball, men det var en periode der jeg ikke hadde lyst til å være på treningsfeltet. Men jeg måtte jo – det er jo jobben min. Men jeg hadde ikke noen gnist. Det var ingen inspirasjon i spillet mitt. Han endret adferd overfor meg på treningsfeltet, og jeg svarte nok med å forsøke å overse ham.

Den dalende prestasjonen gikk utover spilletiden hennes. Denne høsten har den omtalte spilleren vært inn og ut av laget, selv om hun selv føler at hun har prestert bedre og bedre.

Føler seg frosset ut

På slutten av årets sesong ble det mindre spilletid på spilleren – noe hun sett under ett føler var ufortjent lite.

Da sto hun frem med historien sin overfor klubbens sportslige utvalg. Spilleren gikk til sportslig leder og fortalte om det anspente og vanskelige forholdet til lagets trener. Der overleverte hun også det omtalte massasje-gavekortet hun mottok fra treneren. Da fikk hun signaler på at noe ville bli gjort.

Siden har det vært stille. I stedet fikk hun vite at hun ikke ville få fornyet kontrakten sin med klubben.

– Jeg ga sportslig leder mulighet til å ordne opp i dette internt. Da jeg ikke fikk noe svar, tenkte jeg at jeg måtte gå til media med det, sier hun.

Hun er heller ikke fornøyd med begrunnelsen hun fikk fra sportslig hold i klubben om at hun ikke fikk forlenget kontrakten sin.

– Det ser jeg tvers igjennom. Ja, jeg er blant de eldre spillerne på laget, men jeg er aldri skadet og er på hver eneste trening. At de argumenterer med at de skal foryngre stallen synes jeg blir for tynt, sier hun.

Styret visste ingenting

Styrelederen i spillerens klubb sier han ikke visste noe om relasjonen mellom spilleren og treneren før nylig. Styrelederen mener det er beklagelig at sportslig ledelse i klubben ikke informerte styret om spillerens historie på et tidligere tidspunkt.

– Det er synd at dette ikke ble tatt tak i tidligere. Det er uheldig at dette er blitt en mediesak, sier styrelederen til NRK.

Styrelederen fester imidlertid lit til spillerens historie, og bekrefter at klubben ser alvorlig på situasjonen. NRK har også vært i kontakt med flere lagvenninner og venninner av spilleren, som blant annet bekrefter å ha sett det omtalte gavekortet.

Nå håper spilleren at hennes historie kan skape større åpenhet om temaet, og forhåpentligvis få flere spillere til å stå frem.

– Jeg er ikke ute etter å ta noen, eller ødelegge for laget. Men jeg synes det er viktig at det kommer frem hva som har skjedd. Jeg som spiller føler ikke at jeg er blitt hørt. Når en spiller kommer til en leder med et problem, skal dette problemet bli tatt på alvor. Det må skje et eller annet. Man kan ikke bare late som om ingenting har skjedd. Jeg er skuffet. Jeg har ikke lyst til å avslutte karrieren på denne måten, sier hun, og ønsker å presisere at hun er tilfreds med hvordan styret i klubben har håndtert saken etter de ble kjent med den for få dager siden.

Spilleren står foreløpig uten kontrakt for neste sesong, og er for tiden i tenkeboksen på om hun fortsetter fotballkarrieren, eller legger opp. Spilleren sier hun har fått tilbud fra andre klubber, men hun sier til NRK at hun foreløpig ikke har tatt noen avgjørelse hvorvidt hun har energi til å fortsette med fotballen eller ikke.

* NRK har gitt den omtalte treneren anledning til å uttale seg i saken, og opplyst ham om spillerens påstander. Han ønsker likevel ikke å uttale seg i saken. Heller ikke den sportslige lederen i klubben ønsker å kommentere saken.

Fotballnyheter