Nytt søk etter Per Vålnes kan koste 20 millioner

Om noen dager setter politiet i gang et nytt søk i grunnen under Vollan gjestestue. De tror liket av Per Vålnes ligger der.

Om noen dager setter politiet i gang et nytt søk i grunnen under Vollan gjestestue. De tror liket av Per Vålnes ligger der.

– Denne gangen gir vi oss ikke før vi finner liket, eller blir helt sikre på at det ikke ligger under gjestestua, sier politiet.

Saken oppdateres!

Etter de siste planene, kommer søket under Vollan gjestestue til å starte i uke 45.

Ifølge regionlensmann Andreas Nilsen, skal de starte i resepsjonsområdet.

Det er der de tror det er størst sannsynlighet for å finne liket av Per Vålnes.

Ett års arbeid

Dersom det ikke blir gjort funn under resepsjonen, kommer søket til å utvides til hotelldelen av bygget.

Alle betonggulv må fjernes før man tar ut massene under gulvene og analyserer dem.

– Dette er et arbeid som kan ta inntil et år, sier Nilsen.

(Saken fortsetter under videoen)

Om noen dager setter politiet i gang et nytt søk i grunnen under Vollan gjestestue. De tror liket av Per Vålnes ligger der.

Jobbe på skift

For å få jobben unna så fort som mulig, skal det jobbes i flere skift. Arbeidet skal pågå tolv timer pr. dag på hverdagene, og det skal også gjennomføres et skift på lørdager,

– Denne gangen gir vi oss ikke før vi finner liket, eller blir helt sikre på at det ikke ligger under gjestestua, sier Nilsen.

Store kostnader

Det er politidirektoratet som betaler alle kostnader ved søket.

Andreas Nilsen sier at de har fått tilsagn om så mye penger som er nødvendig for å komme til bunns i saken.

– Vi har fått en tilleggsbevilgning på to millioner for i år. Dersom søket trekker ut i tid, snakker vi om flere titalls millioner, sier han.

Savnet i tre år

Per Vålnes ble meldt savnet i desember 2011.

Det ble først behandlet som en savnetsak, men etter hvert kom politiet til at det var sannsynlig at den 50 år gamle mannen, som var bosatt i Balsfjord, var drept.

Vålnes' samboer og to menn ble siktet i saken, og alle tre satt over et år i varetekt før de ble løslatt. Til tross for løslatelsen ble siktelsen mot de tre opprettholdt.

Store tap for hotellet

Det nye søket kommer til å få konsekvenser for driften av gjestestua. Det er grunn til å tro at eierne vil få store økonomiske tap fordi det ikke er mulig med normal drift mens undersøkelsene pågår.

Lagmannsretten har slått fast at gjestestua kan søke om erstatning for tap etter hvert som det blir klart hvor store tapene blir. Statens sivilrettslige forvaltning må da ta stilling til kompensasjonssøknadene etter hvert som de kommer inn.

Grundig etterforskning

Regionlensmann Andreas Nilsen sier at politiet ikke er hundre prosent sikre på at liket av Per Vålnes ligger under gjestestua. Men han understreker at de har flere, uavhengige vitneforklaringer som gjør at de mener det er forsvarlig å sette i gang denne store operasjonen.

Siden etterforskninga startet har politiet avhørt 116 vitner. Flere av dem er avhørt flere ganger. En helhetlig vurdering gjør at politiet nå har stort håp om å finne Vålnes, og dermed komme nærmere en løsning på saken.