Hopp til innhold

Mener Alta bør få plass i oljeråd

Det har oppstått oljekrangel i Finnmark etter at Alta ikke fikk være i Nordnorsk petroleumsråd.

Jens Johan Hjort

– Alta er en viktig by i Nord-Norge, mener Tromsø-ordføreren. Han vil nå kjempe for at både Alta og Mo i Rana blir tatt med i rådet.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Høyre-ordførerne i Tromsø og Bodø tar nå til orde for at Alta også skal få innpass i rådet.

Tromsø-ordfører, Jens Johan Hjort, vil nå be Finnmark fylkeskommune om å ta med Alta likevel.

– Alta er en viktig by i Nord-Norge. Skal dette rådet være nordnorsk, så bør Alta være med som kompetansesenter og knutepunkt for trafikk. Det vil være rart å ha et petroleumsråd som ikke favner Alta, sier han.

Opprørt over å bli satt til side

Alta

Oljeselskapet North Energy har hovedkontor i Alta.

Foto: Gyda Kathrine Hesla / NRK

I Alta er ordfører Laila Davidsen, også hun fra Høyre, opprørt over at kommunen ikke fikk være med i Nordnorsk petroleumsråd.

Isteden ble Sør-Varanger, Hammerfest og Nordkapp plukket ut av Finnmark fylkeskommune.

Rådets viktigste oppgave er å synliggjøre Nord-Norges interesser overfor sentrale myndigheter med tanke på det skjer i nord rundt olje og gass.

Laila Davidsen blir Alta-ordfører

I Alta takker ordfører Laila Davidsen for støtten fra sine kolleger og sier hun har håp om at det vil gi effekt.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

Nordland og Troms vil kjempe for Alta

Nå vil Hjort i Tromsø be Finnmark fylkeskommune om å ombestemme seg å ta med Alta likevel.

Han vil også ha med Mo i Rana i Nordland:

– Etter å ha snakket litt internt om saken, så tok jeg initiativ til å gjøre en henvendelse til fylkene slik at Mo i Rana og Alta kan være med. Det håper jeg blir lyttet til. Jeg håper min gode kollega i Bodø kan sekundere den forespørselen, sier han.

Og ordførerkollegaen i Bodø Ole-Henrik Hjartøy fra Høyre viser spesielt til at North Energys hovedkontor ligger i Alta og sier han støtter Hjort i Tromsø fullt ut.

– Ja i høyeste grad. Det som er viktig for nordnorsk petroleumsråd er at det har en legitimitet i hele landsdelen. Da er Alta og Mo i Rana svært viktige. Det vil jeg støtte fult ut, sier han.

– Kan ikke utvide og utvide

Grete Ernø Johansen

Fylkesråd og medlem av Nordnorsk petroleumsråd, Grethe Ernø Johansen, mener rådet blir mindre slagkraftig med flere medlemmer.

Foto: Erik Lieungh

Fylkesråd og medlem av Nordnorsk petroleumsråd, Grethe Ernø Johansen svarer på argumentene for å ta med Alta slik:

– Jeg er enig i at Alta er et kompetansesenter og et knutepunkt. Men når man skal ha med seg tre kommuner fra Finnmark, så blir det et valg – og da blir det slik at noen ikke blir med, sier hun.

Fylkesråden utelukker likevel ikke at det kan åpnes for at Alta blir tatt inn i rådet som en fjerde kommune fra Finnmark:

– Jeg kan ikke si ja eller nei, for jeg må diskutere med de andre fylkeskommunene. Men vi har kuttet ned for å bli mer beslutningsdyktig og vær mer politisk rettet inn mot myndighetene. Skal vi utvide, utvide og utvide, så nytter jo ikke det. Så det er en vurdering vi er nødt til å gjøre, sier hun.

– Men hvorfor er Hammerfest, Sør-Varanger og Nordkapp valgt foran Alta?

– Sør-Varanger pekte seg fort ut på grunn av beliggenheten og nærheten til Russland. Hammerfest har Melkøya og Statoil er allerede etablert der, mens Nordkapp får ilandføring av olje fra Statoil – derfor er det viktig at disse tre kommunene er med, sier hun.

– Burde ta med Alta

Ordfører i Tromsø Jens Johan Hjort mener at ingen av de andre byene burde miste plassen sin, men at både Alta og Mo i Rana blir tatt med i tillegg.

I Alta takker ordfører Laila Davidsen for støtten fra sine kolleger og sier hun har håp om at det vil gi effekt.

– Det er klart at når de store kommunene i Nordland og Troms ser hvor viktig det er at alle kompetansesentrene i fylkene er med, så har jeg forhåpninger om at det nå vil virke inn på den beslutningen som fylkeskommunen i Finnmark har gjort når de har valgt å utelate Alta, sier hun.