Hopp til innhold

Mariell syntes ikke det var flått å finne dette på hunden

På Ringvassøya i Troms, 69 grader nord, fant hun mandag flått. – Svært sjeldent, sier flåttforsker.

Flått på Karsøy

TROLIG SKOGFLÅTT: Dette fant Mariell på hunden. Ekspert mener det mest sannsynlig dreier seg om skogflåtten, som kan være smittebærer og farlig.

Foto: Mariell Solli Sørensen

Oppdaget flått

FLÅTTFANGST: Mariell og Shetland sheepdog hunden Bailey fant flått i Troms.

Foto: Privat

Mandag hadde Mariell Solli Sørensens samboer vært på tur i skogen med hunden Bailey. Like etter var hun i bilen med hunden, og merket noe rart:

– Det var helt tilfeldig at jeg oppdaget det. Jeg skulle stryke hunden gjennom øret og kjente en liten klump. Jeg tenkte at det ikke kunne være flått, men at jeg skulle sjekke når jeg kom hjem. Det viste seg å være flått, forteller hun.

Flåtten kan være kan bære farlige bakterier eller virus, som kan overføres til mennesker. Borreliose er den vanligste flåttbårne sykdommen i Norge, opplyser Folkehelseinstituttet.

– Sjekk dere!

I Norge er det spesielt i kystområdene i Sør-Norge og nordover opp til Helgeland i Nordland at vi finner skogflåtten, forteller Flåttsenteret.

Skogflått

SKOGFLÅTT: Slik ser det ut når skogflåtten forsyner seg.

Foto: Knut-Sverre Horn

Sørensen bor i Skogsfjord som ligger på Ringvassøya, i Karlsøy kommune i Troms, på en gård med 270 melkegeiter. Hun sier hun har opplevd flått i området.

– Jeg er ikke redd for flått, men det er ekkelt å tenke på at vi har den her. Flåtten kommer med trekkfugler, og kan ikke etablere seg her, men folk burde sjekke seg og dyrene sine oftere, sier hun.

Sjelden

Dag Hvidsten, pensjonist og flåttforsker, har en liten stilling som overlege i mikrobiologi ved Nordlandssykehuset. Ut fra bildet anslår han at det er 99 prosent sannsynlig at det dreier seg om en skogflått, som kan være smittebærer.

Hvidsten mener funnet på Ringvassøya er svært sjelden:

Forsker på flått

TROR FLÅTTEN KAN KOMME: Dag Hvidsten, pensjonist og flåttforsker, tror flåtten kan slå rot i Troms fylke på sikt.

Foto: Privat

– Når man snakker om flått som finnes i et fylke må man forholde seg til to ting: Er dette flått som bor der bestandig og har en livssyklus gående, eller er det flått som har falt ned fra dyr, enten en elg på tur eller at det har falt fra en fugl, sier han.

– Vi tror ikke at flått har en livssyklus i Troms. Kanskje i Sør-Troms, men sannsynligvis ikke.

Kan utvikle seg

Hvidsten forteller at innsamlinger, der folk er blitt bedt om å levere flått, viser svært få eksempler fra Troms:

– Hvis vi har fått noe, for eksempel fra Tromsø, så er det folk som har funnet flått på dyr som nettopp har vært sørpå, sier Hvidsten.

Mariell Solli Sørensen forteller til NRK at hunden ikke har vært på reise sørover den siste tiden.

Hvidsten tror flåtten kan utvikle en livssyklus i Troms:

– Ja, på sikt. Men det er mange forhold som skal ligge til rette. Det må være de riktige vertsdyrene, og det må være riktig klima med lang nok og høy nok temperatur i løpet av en sesong. Flåtten ønsker gjerne 170 dager med over fem grader.