NRK Meny
Normal

– Skal vi sende sivile inn som militære mål?

Lederen i Norges Offisersforbund er ikke sikker på om forsvarsledelsen er klar over hva de gjør når de nå inngår kontrakter med sivile helikopterselskap.

Helikopter forsvaret sivilt

Et Sikorsky S-92-helikopter ble brukt under øvelsen Joint Viking i mars.

Foto: Kenneth Strømsvåg / NRK

Nestleder Torbjørn Bongo i Norges Offisersforbund.

Torbjørn Bongo i Norges Offisersforbund savner informasjon for bruk av sivile helikoptre.

Foto: Kristian Espenes / NORSK OFFISERSFORBUND

Torsdag kom nyheten om at Forsvaret jobber med kontrakter for å få leie 14 helikoptre fra sivile selskap. Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) begrunner dette med at Forsvaret ikke har råd til å kjøpe egne helikoptre.

Norges Offisersforbund var ikke kjent med denne nyheten. De har heller ikke vært informert i prosessen med å leie sivile helikoptre.

– For det første ser vi på det som et brudd på lovverket at vi ikke er informert om en såpass stor avgjørelse, sier Torbjørn Bongo, forbundsleder i Norges Offisersforbund.

– Hadde vi vært informert om saken, og inkludert i prosessen, kunne vi garantert bidratt med å stille en del vanskelige og viktige spørsmål, fortsetter han.

Mange ubesvarte spørsmål

I vår har FLO og Forsvaret sett å hvilke roller sivile helikoptre kan ha for Forsvaret. Det er først og fremst tenkt at helikoptrene kan gi støtte til Hæren, Heimevernet og Sjøforsvaret. Nøyaktig hvilken støtte de skal gi sier de foreløpig ingenting om.

– Slik vi ser det kan de selvfølgelig brukes til å transportere gods og utstyr i fredstid, men dersom helikoptrene blir en del av en militær operasjon er vi straks mer skeptisk, sier Torbjørn Bongo i offisersforbundet.

Under øvelsen Joint Viking i mars ble sivile helikoptre brukt. Forsvaret skrev da på sine nettsider at sivile helikoptre kan bli brukt i krig og krise.

– Da dukker spørsmål om nødvendig trening og utstyr opp, i tillegg er det en del juridiske utfordringer ved at vi eventuelt sender sivile helikoptre og personer inn i krigssoner og gjør dem til militære mål.

Venter på svar

Bongo vil også gjerne se regnestykket som sier at det er bedre økonomisk sett å leie enn å eie helikoptre.

– Men i og med at vi ikke er involvert i prosessen er det vanskelig å si noe veldig bombastisk, sier Bongo.

De har nå sendt en anmodning om å bli informert om saken til både forsvarsstaben og Forsvarsdepartementet, og venter på svar derfra.