Hopp til innhold

Må betale dobbel husleie fordi han bor i skredfarlig område

Jon Bautz og familien må hvert år evakuere når snøen kommer på grunn av skredfare. Derfor vil heller ingen kjøpe huset i Longyearbyen – som betyr at Bautz må betale 38.000 kroner for to boliger i måneden.

Jon Bautz foran huset sitt i Longyearbyen

Jon Bautz foran huset som må evakueres så snart snøen kommer.

Foto: Marcus Krogtoft / NRK

LONGYEARBYEN (NRK): – Jeg har kanskje den fineste utsikten fra stua i Longyearbyen, men nå er huset blitt nærmest verdiløst. Det koster meg dyrt, sier en fortvilet Jon Bautz.

Han er en av mange i Longyearbyen som ble rammet av det store snøskredet fra Sukkertoppen som ødela og skadet flere hus i februar. Jons bolig ble ikke skadet, men det har vist seg å skape utfordringer i etterkant.

– Fordi det ikke ble skadet vil ikke forsikringsselskapet betale erstatning.

Selv om ikke alle boligene i området fikk skader etter skredet, ble samtlige evakuert på grunn av stor skredfare. De ble nektet å bo i området, og familien Bautz måtte finne seg en annen plass å bo.

Jon, samboeren og datteren på fire år fikk flytte hjem igjen først etter et halvt år.

– I dag bor vi i huset vårt, men Sysselmannen har gitt klar beskjed om at det innføres ferdselsforbud i dette området så snart det kommer snø. Da må vi flytte, igjen.

Jon Bautz foran huset sitt i Longyearbyen

Boligen som har en takst på over fire millioner kroner er nærmest verdiløs nå, mener Bautz.

Foto: Marcus Krogtoft / NRK

– Forferdelig dyrt

Assisterende sysselmann Berit Sagfossen bekrefter historien til Jon Bautz.

– Det må gjøres en konkret vurdering om hvor mye snø som må komme før det gis beskjed om evakuering.

Bautz har en leilighet stående klar i beredskap som familien raskt kan flytte til når beskjeden om evakuering kommer, men det koster.

Assisterende sysselmann, Berit Sagfossen

Det vil bli innført ferdselsforbud i området når snøen kommer, sier assisterende sysselmann Berit Sagfossen.

Foto: Marcus Krogtoft / NRK

Husleia i måneden er 20.000 kroner. I tillegg betaler han lån og avdrag på 18.000 kroner i måneden på huset som bare er beboelig i seks måneder, når det ikke er snø.

– Slik kan det ikke fortsette. Det blir forferdelig dyrt, og skaper en usikker situasjon, sier Jon som jobber som rørlegger.

Håper på statlig støtte

Huset hans og to bedrifter var bygningene som ble rammet etter snøskredet i februar, uten å bli skadet, skriver Svalbardposten.

Boligene kan altså ikke brukes når det er ferdselsforbud i området, og Longyearbyen lokalstyre har ønsket en økonomisk løsning for dem som er rammet.

Det er klart at boligene ikke kan benyttes hele året. Alle de private boligeierne ønsker at det offentlige kjøper ut deres boliger.

Brev fra lokalstyret til Justisdepartementet i sommer

Administrasjonssjef Hege Walør Fagertun i Longyearbyen lokalstyre sier at de ikke har fått svar på brevet og at de purret forrige uke. Hun understreker at lokalstyret ikke skal ta regningen, men at de håper på statlig støtte.

Administrasjonssjef Hege Walør Fagertun i Longyearbyen lokalstyre

Vi håper på statlig hjelp, sier administrasjonssjef Hege Walør Fagertun i lokalstyret.

Foto: Marcus Krogtoft / NRK

– Jeg håper vi kan få noen positive signaler i forslaget til statsbudsjett som legges fram torsdag, men noen overdrevne forventninger har jeg ikke, sier Jon Bautz.

Boligeierne har ikke noe rettslig krav om å bli kjøpt ut av det offentlige. Offentlige tilskuddsordninger som på fastlandet kan brukes til slike kjøp, gjelder ikke på Svalbard. Det gjør heller ikke naturskadeloven, ifølge Bautz.

– Vi faller mellom to stoler, og har ikke noen rettssikkerhet

Hege Walør Fagertun i lokalstyret håper ulike departementer finner fram til en minnelig løsning.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark