Ludvig (16) er godt i gang med soppsesongen

Sommeren i nord har vært svært regnfull mange steder. Det gleder soppentusiastene, som er på tur med soppkurven i skogen rekordtidlig i år.

Ludvig Bottolfsen på sopptur i Tromsø

Ludvig Bottolfsen er ofte på sopptur, men aldri så tidlig som i år.

Foto: NRK

Ludvig (16) og mor Trine Bottolfsen i Tromsø har startet soppsesongen flere uker tidligere enn vanlig. Normalt må man vente til høsten før skogens gull er klar for soppkurven.

– Jeg anslår at soppen er minst to-tre uker tidligere enn normalen, sier 16-åringen.

Fuktig og varm vår

Familien Bottolfsen er selverklærte soppentusiaster, og har egne «hemmelige» steder på Tromsøya hvor de også nå fant både smått og stort.

– Jeg tror at det skyldes at vi for en gangs skyld har hatt vår i Nord-Norge, der det var varmt tidlig og en lang periode med sol. Soppen er generelt glad i fuktighet kombinert med varme, sier Trine Bottolfsen.

Sommeren i nord har vært svært regnfull mange steder. Det gleder soppentusiastene, som er på tur med soppkurven i skogen rekordtidlig i år.

Gjemte kantarellen

Da NRK ble med på sopptur, fant mor og sønn både blåkjøtt- og brunkjøtt bukkesopp, steinsopp – og kantarell. Men kantarellen lot de ligge for nå.

– De var veldig små. Vi får dekke de til med litt blader, så ingen andre finner dem, og heller komme tilbake om to-tre dager for å se om de er blitt større da. Det er et hemmelig sopplukker-triks å dekke dem til, ler de.