Tar et oppgjør med «oljekåte» politikere i nord

– De nye funnene tilsvarer cirka 4,5 år med norske utslipp. Å sette i gang produksjon her er det samme som å vedde på at klimaarbeidet skal mislykkes.

Det var leteriggen Aker Barents som gjorde Havis-funnet i Barentshavet

Det var leteriggen Aker Barents som gjorde Skrugard-funnet i Barentshavet.

Foto: Statoil

Det sier Ina Bjørnrå i Natur og ungdom. Havis-funnet har for alvor satt fart i oljefeberen i nord.

Representanter fra næringsliv og politikk i flere nordnorske byer har uttalt at de har store forventninger til det oljeindustrien vil bringe av ringvirkninger i årene fremover.

Store utslipp fra oljeproduksjon

Bjørnrå mener politikerne også må ta klima med i regnestykket.

– Skal Norge ha noen som helst troverdighet i klimaspørsmålet, må olja i Barentshavet få ligge i fred, dette gjelder også det nye Havis-funnet, sier hun.

Tall fra Bellona viser at oljeproduksjon i Norge har 25 prosent høyere utslipp enn produksjonen i Midtøsten. FNs klimapanel har slått fast at verdens utslipp må gå nedover fra 2015.

Vil ikke starte produksjonen

Natur og Ungdom mener derfor at politikerne må tenke seg om før man setter i gang produksjonen av olje i Barentshavet.

– 75 prosent av verdens fossile ressurser må bli liggende under bakken, skal vi unngå farlige menneskeskapte klimaendringer. En god start for Norge er å ikke starte produksjon av olje på de store nye feltene, sier Bjørnrå.

Oljeavhengige politikere

Hun mener nordnorske politikere må slutte å bruke oljen som en distriktspolitisk ”sovepute”.

– Når vi vet at vi har ei klimakrise, er det en håpløs taktikk å basere landsdelens vekst og utvikling på forurensende oljeboring, sier hun.

Etter funnet av Skrugard- og Havis-feltet i Barentshavet har byene i nord knivet om hvor driftorganisasjonene for oljefeltene skal ligge . Det liker ikke Bjørnrå.

– De må skjønne at tiden er over for å satse på kortsiktig profitt og forurensende virksomhet. Natur og Ungdom håper alle oljeavhengige ordførere i nord snarest blir sent på avrusning, avslutter hun.