NRK Meny
Normal

Kristoff vil kopiere Hushovd og vinne i Harstad

Torsdag starter Arctic Race of Norway med Harstad som både start- og målby. Alexander Kristoff (28) er den største stjernen i rittet, og har pekt seg ut første etappe som sin beste mulighet.

Alexander Kristoff

Alexander Kristoff går for etappeseier under årets Arctic Race of Norway. Han håper å kopiere Hushovds bragd fra 2013 i Harstad.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

Etter et noe skuffende Tour de France har Alexander Kristoff slitt med sykdom. Nå er han friskmeldt og på plass i Harstad før torsdagens start av sykkelrittet Arctic Race of Norway. Her skal VM-formen testes.

– Jeg tror formen skal være grei. Nå har jeg trent i én uke, men nå skal det være OK, sier Kristoff til NRK.

Men selv om årets mestvinnende syklist i verden har slitt med sykdom, er han ikke defensiv før rittstart. Han dropper fokuset på sammenlagtseieren og satser på seier i Harstad og på Setermoen. Det er målbyene på de to første etappene.

– Jeg tror det er to gode sjanser de to første dagene, og så er det to litt tøffere etapper de siste dagene, sier Kristoff.

Det betyr at målet om minimum én etappeseier må sikres i Harstad eller på Setermoen.

– Det er mange gode konkurrenter, men jeg tror og håper at jeg skal klare hvert fall én etappeseier, sier han.

Ja, Thor Hushovd vant her for to år siden. Håper du å klare det samme?

– Jeg vet han klarte å vinne her i Harstad for to år siden, så jeg kan ikke være noe dårligere da.

Tidenes beste felt

Knut Eirik Dybdahl

Daglig leder for Arctic Race of Norway, Knut-Eirik Dybdahl, sier at rittets rykte har vokst mye i løpet av rittets korte eksistens.

Foto: Nils Mehren / NRK

Med hele 12 lag fra Tour de France til start blir det i år et sterkere felt enn tidligere år.

Leder for sykkelrittet, Knut-Eirik Dybdahl, mener at dette er et tydelig tegn på at rittet har fått et godt rykte i sykkelsporten.

– Ja, vi har nå blir oppgradert til et HC-ritt. Det vil si at vi er på det nest høyeste nivået innenfor sykkel. Da er det automatisk slik at de store lagene ønsker å delta. Dette tyder på at vi har gjort en grundig jobb, sier han til NRK.

Kristoff var veldig nære å vinne sammenlagt i fjorårets utgave av rittet, men sikter ikke mot å ta sammenlagtseieren i år. For med det gode ryktet har Arctic Race of Norway tidenes beste felt med ryttere til start.

– Det er nok det beste feltet som har vært i Norge noen gang.

Se Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff fly med helikopter over Harstad:

I morgen starter Arctic Race of Norway i Harstad. Selv om Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen er konkurrenter er de enige om hvem som bør være kaptein i VM om en drøy måned. Reporter: Morten Stenberg Foto/redigering: Marita Andersen

Tre nye år

Onsdag ble det også klart at rittet har flere år å se fram til. Generalsponsoren tegnet nemlig en ny treårskontrakt.

– Først og fremst har Statoil sett på verdiene de har skapt i løpet av de tre første årene som generalsponsor. Her har de sett mulighetene til å fortsatt få mye igjen på å være en partner. Det betyr veldig mye for den videre utviklingen av arrangementet, sier Dybdahl.

Flere hundre amatørsyklister testet ut sykkelløypa i Harstad:

Sykkelfesten Arctic Race of Norway er i gang. I dag har lagene blitt presentert, men amatørene har også fått prøve seg. For rittet er en motivator for å få folk ut på to hjul:

Reporter og foto: Nils Mehren