Hopp til innhold

Kamerateknologi redder laksen fra «dødsalgen»

Kameraovervåking hjelper oppdrettsselskapene med å redusere kostnadene. Nå er det også blitt et viktig verktøy i kampen mot dødsalgen som herjer langs kysten av Nord-Norge.

Sjurelv fiskeoppdrett

Terje Harder Hansen følger laksens tilstand med noen få tastetrykk. I selskapets tre merder er det 500.000 laks.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

– Det er kameraene som er blitt øynene våre under vann, sier Terje Harder Hansen i Sjurelv fiskeoppdrett.

Det lille oppdrettsselskapet i Kaldfjorden i Tromsø har bare en håndfull ansatte. Men med ti lyssterke videokameraer kan de med noen tastetrykk se om fisken oppfører seg unormalt.

– Kameraene kan reguleres både opp og ned, og ut til siden. Og vi ser ikke bare fisken, men også temperatur, farge på vannet, oksygen og havstrøm, forteller Hansen.

Investeringen på rundt 1,5 millioner i undervannskameraer, er tjent inn på et par år i reduserte fôrkostnader.

– Med kameraene ser vi hvor mye laksen spiser, og kan regulere matingen etter det, forklarer røkter Daniel Hansen.

Sjurelv fiskeoppdrett

Undervannskameraer viser hvordan laksen oppfører seg, og oppdretterne får også informasjon om vanntemperatur, vannfarge, oksygen og havstrøm.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Mistet all laksen ved forrige algeoppblomstring

De aller fleste oppdretterne har i dag kamerateknologi for å overvåke laksen. Slik var det ikke på 90-tallet, og det fikk den lille familiebedriften på Kvaløya smertelig erfare.

– Sist gang vi hadde oppblomstring av giftige alger her var i 1998. Da hadde vi ikke sånt utstyr, og det gikk ikke så veldig bra. Vi mistet stort sett all laksen vi hadde, sier Terje Harder Hansen.

Død laks i Svolvær

Millioner av laks er død etter algeoppblomstringen i Nord-Norge.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Algeoppblomstringen langs kysten av Troms og Nordland har de siste ukene tatt livet av 7, 7 millioner laks. Verdier for flere milliarder kroner er gått tapt som følge av algeangrepet.

Senest denne uken ble dødsalgen påvist rundt Kvaløya i Tromsø, hvor Sjurelv fiskeoppdrett har sine anlegg. Laksen ser imidlertid ut til å være i god form foreløpig.

– Vi har stanset foringen for å holde laksen dypere i vannet. Konsentrasjonen av algene er størst i overflaten, forklarer Hansen.

Kan flytte fisk raskere

– Det var noen som i sin tid sa at man ikke kunne se under vann, men det kan vi faktisk i dag, sier kommunikasjonsdirektør Øyvind André Haram i Sjømat Norge.

Øyvind Andre Haram

Kommunikasjonsdirektør i Sjømat Norge, Øyvind André Haram, sier kamerateknologien har hjulpet noen oppdrettere i kampen mot algene.

Foto: Sjømat Norge

– Det gjør at vi er mer forberedt, og kan se hvordan fisken oppfører seg og hvordan den opplever ting rundt seg, sier Haram som understreker at algeangrepet i Nord-Norge var veldig stort og spesielt.

– Oppdretterne opplevde at fisk døde i løpet av minutter. Men for dem som får algeoppblomstring litt senere, så kan man være tidligere ute og flytte fisk raskere, enn uten kameraovervåking, sier Haram.