NRK Meny
Normal

Inviterer Bård Tufte Johansen til å harselere med oppdrettsnæringen

Etter at komikeren Bård Tufte Johansen mente han ikke fikk tale på en fiskerikonferanse fordi han ønsket å være kritisk til oppdrettsnæringen, har han fått en noe spesiell invitasjon fra Tromsø.

Bård Tufte Johansen

Bård Tufte Johansen drømte om å bli yrkesfisker da han var liten.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Jahn Petter Johnsen

Jahn Petter Johnsen, professor ved Norges fiskerihøyskole i Tromsø.

Foto: UiT - Norges arktiske universitet

– Jeg forventer ikke en faglig analysen fra ham, men Johansen er jo en som når ut til folk. Han kan gi studentene mine et innblikk i hva slags omdømme havbruksnæringen har i enkelte kretser. Forvaltning handler også om politikk og verdier, sier Jahn Petter Johnsen, professor ved Norges fiskerihøyskole i Tromsø.

Tidligere denne uken postet Bård Tufte Johansen et innlegg på sin Facebook-side der han hevdet at han ikke fikk underholde på studentkonferansen «Håp i havet» i Tromsø fordi han ville tulle med de negative sidene av oppdrettsnæringa, som bidrar økonomisk til konferansen.

Tilbud om annen talerstol

At dette var årsaken til at Tufte Johansen ble vraket, har arrangøren tilbakevist. De forteller at det var størrelsen på honoraret han krevde, som ga utslaget.

I ettertid har Bård Tufte Johansen uttalt at han gjerne stiller gratis på neste års konferanse.

Og nå har altså fiskeriprofessor Jahn Petter Johnsen henvendt seg til komikeren via Facebook, for å invitere Johansen til Tromsø.

– I og med at årets studenter ikke kan inngå noen lovnad på vegne av dem som tar over i «Håp i havet»-styret neste år, skal du i stedet få et annet tilbud om talerstol, skriver professoren i brevet sitt.

Han lover at Tufte Johansen skal få full frihet til å si hva han vil om hvem han vil, så lenge han holder seg sånn noen lunde til temaet havbruk og/eller fiskeri.

Les brevet her:

– Sporty tilbud

– Det er et veldig sporty tilbud, men jeg må gruble litt på det. Jeg kan ikke lire av meg et komiforedrag om norsk havbruk på kort tid, og det håper jeg folk skjønner, sier Bård Tufte Johansen til NRK.

Han er selv en ivrig fisker, interesserer seg for miljøvern, og ønsket faktisk å bli yrkesfisker da han var liten. Johansen sier han har respekt for oppdrettsnæringen, men er tydelig på det han mener er de negative sidene med denne viktige industrien.

– Jeg synes de skiller seg fra annen industri ved at de ikke rydder opp etter seg. Noe jeg tror de taper på i lengden. Samtidig møter de gjerne kritikere med at de ikke har peiling, sier han.

Når det gjelder «Håp i havet» håper Johansen det stemmer at konferansen lar alle meninger rundt næringen slippe til.

– Dersom de ikke har noen føringer fra industrien, og alle kan få si hva de vil, er det det beste. Det var ikke så viktig for meg å gjøre den jobben.