Hun tar over eter Einar Gelius

Sokneprest Ingunn Rinde avslutter nå sitt virke på Senja etter 11 år som prest i Berg og Torsken. Hun overtar nå stillingen etter Einar Gelius i Vålerenga kirke i Oslo.

Ingunn Rinde

Dette er etterfølgeren til Einar Gelius, Ingunn Rinde. hun har vært sokneprest på Senja i 11 år.

Foto: Sylvi Inez Liljegren

– Det blir en spennende overgang fra prestegjeldet i Berg og Torsken til den aktive fotballmenigheten på Vålerenga, sier Senjapresten.

Hun tenker ikke så mye over at hun skal ta over for rikskjendis.

– Men jeg tenker ikke så mye på at jeg overtar etter presten Einar Gelius. Det er jo lenge siden han sluttet i Vålerenga kirke. Jeg ser fram til å komme dit, samtidig som jeg føler et veldig vemod over å skulle forlate Senja, sier Rinde.

Ønsker prest

- Man vil også oppleve at man er ønsket som prest og at her har yrket ekstra høy status, sier Berg-ordfører Jan Harald Jansen.

Foto: Reiner Schaufler

Billettmerket: Prest søkes

Det er heller ingen tvil om at menigheten i Berg og Torsken har satt stor pris på Ingunn Rinde.

Da det ble kjent at hun tok overgang til Vålerenga, søkte menigheten på nettet etter ny prest, og la fram brei dokumentasjon på at Berg og Torsken var stedet å søke seg til.

– Her kjenner jeg folket i menigheten og vi er blitt veldig glade i hverandre. Yttersida av Senja er trass sine vekslende værforhold, også et sted der vi har funnet fred og ro, og der det har vært godt å leve, sier Rinde og støttes av sin prestemann, fotograf Reiner Schaufler.

Video Senjaprest

Ingunn Rinde tar over etter Einar Gelius.

I sporene til ’Ho Bjerkås’

Ingrid Bjerkaas

Ingunn Rinde har fulgt i Ingrid Bjerkås sine spor. Hun kom til Senja i 1961 som landets første ordinerte kvinnelige prest

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Ingunn Rinde understreker at det har vært en utfordring å følge i Ingrid Bjerkås' sine fotspor. Ingrid Bjerkås kom til Senja i 1961 som landets første ordinerte kvinnelige prest, og skapte stor kirkestrid i Norge.

Men menigheten i Berg og Torsken tok varmt i mot henne, og samme flotte mottagelse sier Ingunn Rinde at hun har møtt på Senja.

– Mange sier om Ingrid Bjerkås at hun kom ned fra prekestolen møtte folk på deres eget nivå, i ei tid da prestens overordnede autoritet var ubestridt. Bjerkås var folkekjær og mye ute blant folk. Derfor tar jeg det som en kompliment når folk sier jeg ligner henne i min måte å omgås menigheten på. Flere har nevnt dette og det tar jeg til meg med stor glede, sier Rinde.

Vemod og savn

Prestestillingen i den mye mediaomtalte menigheten på Vålerenga blir forskjellig fra livet på yttersida av Senja. Det er Ingunn Rinde forberedt på.

– Og jeg reiser med stort vemod, sier hun, samtidig som jeg gleder meg veldig til å ta fatt i Vålerenga kirke og bli kjent med menigheten der.

Rinde kom til Senja i 2000 sammen med sin ektemann Reiner Schaufler som er fotograf. Begge har brukt naturen flittig. Omgivelsene inspirerer og de har gått mye i fjellet.

senjaprest3

Overgangen blir stor fra livet på Senja til Vålerenga kirke.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Ingen ny fotballprest

At Vålerenga er kjent som en fotballmenighet med til tider mye mediastorm, tar hun med stor ro. Jeg er bare middels interessert i fotball, men skjønner godt at dette kan ha betydning i en bydel der fotball både har og har hatt stor betydning for miljøet.

At hun overtar en stilling etter kjendispresten Einar Gelius ser heller ikke ut til å bekymre Rinde.

– Jeg håper på en aktiv menighet der folk har kontakt med hverandre og der presten tar del i hverdag og fest. Slik har jeg praktisert på Senja, og slik håper jeg at menighetslivet i og rundt Vålerenga kirke skal være.

Etterfølger viktig

Ingunn Rinde syns det er sjarmerende at menigheten på Senja har lagt så mye arbeid i å skaffe en etterfølger.

– Det er problematisk når menigheter i Den norske kirke blir uten prest. Da må kirka ta i bruk vikarordninger og dette medfører at det blir mer tilfeldig hvem som kommer for å gjennomføre kirkas viktige ritualer som dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelser. Det betyr også mindre nærhet mellom prest og menighet, sier hun.

Det er knyttet stor spenning til spørsmålet om hennes etterfølger. Det var én søker til stillingen da utlysningsfristen utløp i