NRK Meny
Normal

Ekstra bekymret for turister på påsketur

Påskeuka er høytid for snøskred og redningsaksjoner. I år er hjelpeorganisasjonene ekstra bekymret for turistene i Troms.

Hjelpeorganisasjoner leter etter mennesker i snøskred

Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Norske Redningshunder bidrar til at du holder deg trygg i fjellet gjennom påska. Illustrasjonsfoto.

Foto: IDA KRISTINE HOLM / NRK

– Vi har lagt merke til at det er langt flere turister i Tromsø denne vinteren enn før, og mange er ikke så vant til å ferdes i fjellet. Det er veldig variabelt hva slags turutstyr de har, sier Eva Vassnes, leder i Norsk Folkehjelp i Tromsø.

På få år har Tromsø snudd fra å være en spøkelsesby i juletida til turistby nummer én vinterstid. Tall fra Wiederstrøm Hotel Consulting viser at Tromsø hadde det beste hotellbelegget i landet i årets første måneder.

Vassnes sier at det er vanskelig å planlegge spesielle tiltak med tanke på turister på fjelltur.

– De byr på en helt annen utfordring enn nordmenn på tur. I påsken holder nok en del turister seg i Tromsø sentrum, men mange drar også til fjells. Vi har inntrykk av at turister generelt legger ut på kortere fjellturer enn nordmenn, sier hun.

Tyske turister i Tromsø

I år har det vært ekstra mange turister vinterstid i Tromsø. Michaela Krimphove (med fotoapparatet) var en av 576 tyske reiselivsaktører som besøkte Nord-Norge i januar i fjor for å se hva de skal selge til tyske reisende.

Foto: Petter Strøm/NRK

Politiet avhengige av frivillige

Politiet har hovedansvar for å koordinere beredskap og eventuelle hjelpeaksjoner i påska, men stabssjef Kurt Pettersen sier at de er helt avhengig av hjelp fra frivillige organisasjoner.

– De har bidratt med gode ressurser i påska så lenge jeg kan huske. Jeg har inntrykk av at organisasjoner som Røde Kors og Norsk Folkehjelp har blitt langt mer profesjonaliserte de siste årene. Påskeberedskapen deres er fantastisk god, sier han.

Pettersen sier at politiet blant annet stiller med egne lavinehunde-ekvipasjer i påska, og at de kan kalle inn Sivilforsvaret og Forsvaret ved ulykker.

– Hjelpen fra de frivillige organisasjoner er beundringsverdig. Medlemmene stiller opp når som helst, og det er veldig prisverdig.

Kan mobilisere flere hundre

Hjelpekorpsene i Troms har hatt skjerpet beredskap siden fredag.

– Vi har ikke lenger like mange plassert i hytter på fjellet som venter på å rykke ut, responstiden vår er raskest hvis vi holder oss i lavlandet. Men gjennom påska patruljerer vi blant annet løypenettet på fastlandet med snøskuter, sier Vassnes.

Til sammen har Røde Kors og Norsk Folkehjelp rundt 400 frivillige i sving gjennom påskeuka.

– Vi vil blant annet være til stede på en del hytter i fjellet. Skjer det store ulykker, kan Røde Kors og Norsk Folkehjelp mobilisere ganske mange hundre frivillige. Vi har inntrykk av at særlig de som ferdes i skredfarlig terreng har fått mer kunnskap om snøskred de siste tre- fire årene, sier Kjell Andersen, distriktsleder for hjelpekorpsene i Troms.

Så langt i år har ingen omkommet i snøskred i Troms, men ifølge Andersen kan det raskt endre seg.