Her er høydepunktene fra folkefesten i Tromsø

NM på ski på Kvaløya ble akkurat den folkefesten alle involverte hadde håpet på. Vi har samlet noen av høydepunktene.

Ski-NM Tromsø
Foto: Petter Strøm/NRK

1. Publikum

Kanskje den viktigste bidragsyteren for at NM på ski i Tromsø ble en suksess. Byens skoler og barnehager la fra seg alt de hadde av Lego og skrivesaker for å heie frem løperne i skiløypene torsdag og fredag. Og i helga fant tromsøværingene også veien til Kvaløya, med flagg og grillpølser.

– Det har vært en fantastisk stemning, som jeg ikke har opplevd maken til på noen skirenn her i Nord-Norge tidligere. Vi hadde 7 000 mennesker i løypa på lørdag, sier NM-general Roger Fagerheim.

Ivrige

Jonas Skogstad (til venstre) og Olav Møller la ingenting imellom da de heiet under NM-sprinten.

Foto: Petter Strøm / NRK

2. Skigleden

NM på ski handler ikke bare om å vinne. Det handler mye om skiglede. Chris-Arne Olsen var storfornøyd med å komme i mål etter 15 minutter i NM-løypa under sprinten for funksjonshemmede. Ti minutter raskere enn han gikk på siste trening før konkurransen.

Solveig Wiggen Andreassen fikk skikarrieren ødelagt etter en sykkelulykke, men NM på hjemmebane skulle hun delta i. Og Berthe Annette Svenkerud jublet over en 24. plass på kvinnenes skiatlon, etter en natt med amming.

Og ikke minst familien Heimdal fra Bardu, som stiller med to døtre, mor og tante i stafetten.

Berte Annette Svenkerud overrasket seg selv med 25. plass i kvinnenes skiatlon i ski-NM.

3. Frivillige

Uten den fantastiske innsatsen fra frivillige hadde nok ikke NM vært en realitet. Over 600 personer deltok frivillig i tiden før og under mesterskapet, og bidro til at det ble en folkefest uten like i Tromsø.

Og blant dem som var med på å gjøre ski-NM til en suksess, var 35 frivillige fra Afghanistan og Jemen. De bor til daglig på asylmottak i Nord-Troms, og deltok med trafikkdirigering, matlaging og godt humør.

Asylsøkere som frivillige på ski-NM i Tromsø.

4. Overraskelsene

Hva er vel NM på ski uten noen overraskelser? Som 21 år gamle Thea Krokan Murud. Etter tredjeplassen under NM nølte hun ikke med å si at målet hennes er å bli best i verden.

Og hjemmelaget Kvaløya som var så nær en bronsemedalje på stafetten for kvinner, at ankerkvinnen Marit Robertsen kommer til å ha mareritt om oppløpet på Storelva stadion.

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn. I målområdet har programleder Knut Skeie Solberg. med seg NRKs langrennsekspert

5. Skuffelsene

Mange skientusiaster, i hvert fall av den yngre garde, var på Storelva skistadion for å se de største stjernene. Dessverre valgt Martin Johnsrud Sundby, Therese Johaug og Heidi Weng å droppe NM etter bare en konkurranse.

Det fikk NRKs langrennsekspert, Fredrik Aukland, til å reagere:

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland er liker ikke at Heidi Weng og Therese Jouhaug gir seg i NM etter én distanse.

Men NM-general Roger Fagerheim bruker ikke mye tid på skistjernene som forsvant.

– Alle de beste har vært her, det er det viktigste for oss. Folkefesten vi har fått til har vært upåvirket av at de valgte å dra hjem. Vi skulle selvfølgelig ønske at stjernene gikk alle distansene, men vi er fornøyd med den folkefesten vi skapte uansett, sier han.

6. Kongen

Men en som ble værende en stund på NM, var Kong Harald. Lørdag og søndag kastet han glans over mesterskapet, til stor glede for arrangørene.

– At kongen kommer på slike mesterskap er til stor inspirasjon for alle involverte, både trenere ledere, men ikke minst utøvere og de frivillige, sier skipresident Erik Røste.

Heming og Kongen

Kong Harald sammen med laget til Heming, etter kvinnenes stafett.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

7. Dronningen

Og hvem kan vel unngå å la seg imponere av Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Tre gull på tre forsøk. Sprint, 30-kilometer og stafett. I tillegg er hun en skistjerne som elsker å delta i NM.

– Det er noe med det å huske hvor man kommer fra. Det er her vi representerer klubbene, og det er klubbene som bærer Ski-Norge. Jeg synes det er artig å ta på Heming-dressen og være med på det som er årets høydepunkt for mange, sier Jakobsen.

Astrid Uhrenhold Jacobsen

NM-dronninga Astrid Uhrenholdt Jacobsen.