NRK Meny
Normal

– Hatet livet voldsomt, og det er morsomt

BEITOSTØLEN (NRK): Martin Johnsrud Sundby mener 50 km med intervallstart er den ultimate manndomsprøve. Nå krever han å få distansen tilbake i verdenscupen.

Martin Johnsrud Sundby

SUVEREN: Martin Johnsrud Sundby avsluttet sesongen med sin første seier på en femmil med intervallstart.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det var over ti år siden sist. Lørdag fikk endelig Martin Johnsrud Sundby gå en femmil med intervallstart igjen. Det ble et nytt NM-gull.

Nå vil Sundby ha femmil på gamlemåten også i verdenscupen.

– Det var hardt og brutalt, en fantastisk distanse å gå. Det er en mental og fysisk prøvelse. Når du ser folk gå i mål, skjønner du at dette koster krefter på en annen måte enn en femmil fellesstart. Det er utrolig gøy. Jeg hatet livet voldsomt uti her, og det er det som er morsomt, sier Sundby til NRK.

Å gjeninnføre femmil med intervallstart i verdenscupen, har vært et ønske fra utøverne selv i årevis. Sist distansen sto på programmet, var i Holmenkollen i 2008.

Stort flertall blant utøverne

– I undersøkelser blant utøverne stemmer vel 83-84 prosent for individuell start på tre- og femmil, men det tar lang tid å sende i TV-ruta, så kanskje det er derfor. Men jeg håper virkelig vi får muligheten til å konkurrere på denne måten.

Men tallene er enda tydeligere enn Sundby antyder. I 2013 sa 87 prosent av utøverne at de ville ha intervallstarten tilbake.

Det internasjonale skiforbundet sender ballen videre til Norges skiforbund, ettersom Holmenkollen har den eneste femmila i verdenscupen. Men arrangørene i Holmenkollen har ikke ønsket å endre startform.

– Det er litt synd. Vi får ta en runde på bakrommet, sier Sundby – som bekrefter at det allerede har vært noen runder på bakrommet.

– Vi har sagt hva vi mener, så da får kanskje skiforbundet lytte mer, sier mannen som vant Kollen-femmila for første gang tidligere i vinter.

Røthe vil ha fellesstart

2015-vinneren i Holmenkollen er imidlertid ikke enig. Sjur Røthe – som tok sølv bak Sundby lørdag – vil beholde fellesstarten i verdenscupen. Og han vil også ha tilbake fellesstarten i NM.

– Vi hadde en diskusjon på laget i fjor. Det var én som ville ha fellesstart, og det var meg. Jeg synes det er mer sosialt å gå i lag enn å gå alene. Jeg får ta opp kampen igjen, sier Røthe.

Han innrømmer at ønsket blant annet henger sammen med hans egne seiersmuligheter.

– Det er der jeg hevder meg best. Jeg synes det er kjekkere. Men jeg tror også det er kjekkere for publikum, sier Røthe.

– Sjur er god på fellesstart, men jeg tror han kunne ha kjempet om pallen på enkeltstart også. Jeg håper at vi i hvert fall annethvert år kan få denne distansen i verdenscupen, sier Martin Johnsrud Sundby.

Siste nytt

 • Liverpool og Roma risikerer straff

  Det europeiske fotballforbundet åpner sak mot både Liverpool og Roma etter tribunebråket i semifinalen i mesterligaen. Liverpool-fansen fyrte opp bluss og kastet gjenstander, mens Roma-fans angrep Liverpool-supporteren Sean Cox utenfor Anfield.

 • Northugs manager alvorlig skadd

  Are Sørum Langås, manager til Petter Northug, har tilbrakt ti dager på sykehus etter en alvorlig fallulykke, melder VG. Avisen skriver at ulykken skjedde da han skulle gjøre arbeid på sin nye hytte. Langås ble utskrevet fra sykehuset søndag. Han pådro seg flere brudd i begge armer, i ansiktet og hodeskallen.

  Are Sørum Langås
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Yates beholdt ledertrøya

  Tom Dumoulin knappet innpå Simon Yates i Giro d'Italia, men briten beholder den rosa ledertrøya. Etter dagens tempoetappe er Yates 56 sekunder foran Dumoulin og 3:11 foran Domenico Pozzovivo i sammendraget. Rohan Dennis vant tempoetappen.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal