– Hatet livet voldsomt, og det er morsomt

BEITOSTØLEN (NRK): Martin Johnsrud Sundby mener 50 km med intervallstart er den ultimate manndomsprøve. Nå krever han å få distansen tilbake i verdenscupen.

Martin Johnsrud Sundby

SUVEREN: Martin Johnsrud Sundby avsluttet sesongen med sin første seier på en femmil med intervallstart.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det var over ti år siden sist. Lørdag fikk endelig Martin Johnsrud Sundby gå en femmil med intervallstart igjen. Det ble et nytt NM-gull.

Nå vil Sundby ha femmil på gamlemåten også i verdenscupen.

– Det var hardt og brutalt, en fantastisk distanse å gå. Det er en mental og fysisk prøvelse. Når du ser folk gå i mål, skjønner du at dette koster krefter på en annen måte enn en femmil fellesstart. Det er utrolig gøy. Jeg hatet livet voldsomt uti her, og det er det som er morsomt, sier Sundby til NRK.

Å gjeninnføre femmil med intervallstart i verdenscupen, har vært et ønske fra utøverne selv i årevis. Sist distansen sto på programmet, var i Holmenkollen i 2008.

Stort flertall blant utøverne

– I undersøkelser blant utøverne stemmer vel 83-84 prosent for individuell start på tre- og femmil, men det tar lang tid å sende i TV-ruta, så kanskje det er derfor. Men jeg håper virkelig vi får muligheten til å konkurrere på denne måten.

Men tallene er enda tydeligere enn Sundby antyder. I 2013 sa 87 prosent av utøverne at de ville ha intervallstarten tilbake.

Det internasjonale skiforbundet sender ballen videre til Norges skiforbund, ettersom Holmenkollen har den eneste femmila i verdenscupen. Men arrangørene i Holmenkollen har ikke ønsket å endre startform.

– Det er litt synd. Vi får ta en runde på bakrommet, sier Sundby – som bekrefter at det allerede har vært noen runder på bakrommet.

– Vi har sagt hva vi mener, så da får kanskje skiforbundet lytte mer, sier mannen som vant Kollen-femmila for første gang tidligere i vinter.

Røthe vil ha fellesstart

2015-vinneren i Holmenkollen er imidlertid ikke enig. Sjur Røthe – som tok sølv bak Sundby lørdag – vil beholde fellesstarten i verdenscupen. Og han vil også ha tilbake fellesstarten i NM.

– Vi hadde en diskusjon på laget i fjor. Det var én som ville ha fellesstart, og det var meg. Jeg synes det er mer sosialt å gå i lag enn å gå alene. Jeg får ta opp kampen igjen, sier Røthe.

Han innrømmer at ønsket blant annet henger sammen med hans egne seiersmuligheter.

– Det er der jeg hevder meg best. Jeg synes det er kjekkere. Men jeg tror også det er kjekkere for publikum, sier Røthe.

– Sjur er god på fellesstart, men jeg tror han kunne ha kjempet om pallen på enkeltstart også. Jeg håper at vi i hvert fall annethvert år kan få denne distansen i verdenscupen, sier Martin Johnsrud Sundby.

Siste nytt

 • To nye korona-tilfelle i Australia

  Talet på positive utøvarar i samband Australian Open i tennis har stige til ti etter at ytterlegare to spelarar har testa positivt for koronaviruset.

  Australske styresmakter oppdaga ei rekkje positive spelarar som var på veg til Melbourne i samband årets første Grand Slam-turnering i tennis. 72 spelarar måtte gå i total isolasjon på hotellromma sine.

  Politisjefen i staten Victoria opplyste onsdag at to spelarar og to andre personar i tilknyting til turneringa har testa positivt det siste døgnet.

  Casper Ruud skal delta. Han er i karantene, ikkje isolasjon, of får trene to timar tennis og éin time fysisk trening kvar dag.

  Australian Open skal etter planen starte 8. februar.

  Australian Open
  Foto: Sandra Sanders / Reuters
 • Første kvinnelege Super Bowl-dommar

  Sarah Thomas (47) blir den første kvinnelege dommaren i Super Bowl, finalen i amerikansk fotball. Ho er med i dommarteamet til kampen i Tampa, Florida, 7. februar.

  Thomas var også den første kvinna som blei fulltids dommar i ligaen (NFL) i 2015.

  Komande helg blir det klart kva for lag som skal spele årets Super Bowl. Semifinalene i sluttspelet er Buffalo-Kansas City og Tampa Bay-Green Bay, og vinnarane spelar Super Bowl.

  Sarah Thomas
  Foto: Peter Joneleit / AP
 • Skjøt Solskjær ned fra tabelltopp

  Leicester slo Chelsea 2-0 i tirsdagens toppkamp i Premier League og er ny serieleder, iallfall inntil Manchester-lagene spiller onsdag kveld.

  Wilfred Ndidi og James Maddison scoret for Leicester før pause, og for første gang fikk manager Brendan Rodgers se ett av sine lag slå Chelsea. Det skjedde i 16. forsøk.

  Laget er ett poeng foran United og tre foran City, men begge Manchester-lagene skal i aksjon onsdag.

  Wilfred Ndidi
  Foto: Michael Regan / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal