Hopp til innhold

Slått til blods etter 4 km – fullførte NM-femmila

Petter Skinstad (26) gikk 46 kilometer dynket i sitt eget blod. Dette er NM-dramaet du ikke fikk se.

Petter Skinstad

BLODIG ALVOR: Sånn så Petter Skinstad ut etter å ha blitt nummer 40 i NM-femmila.

Foto: Privat

– Jeg ropte til fatter'n at «je stopper itte før je dauer tå blodmangel», for han lurte på om dette var noe å drive med.

Petter Skinstad, sønn av tidligere sportssjef Åge Skinstad, humrer når han forteller om det som skjedde under NM-femmila på Beitostølen lørdag. Litt ubemerket gikk han runde på runde og til slutt over målstreken med hansker, drakt og startnummer dynket i sitt eget blod.

De som så det, trodde nok han hadde falt. Det hadde han ikke.

– Slo meg midt i ansiktet

Uhellet skjedde allerede på første drikkepost, etter knapt fire kilometer.

– En kamerat skulle lange drikke på første drikkestasjon. Det gikk litt for fort der han sto, han hadde feilberegnet litt, så det endte med at han rett og slett slo meg midt i ansiktet og traff meg rett over nesen, forteller Skinstad til NRK.

– Jeg tok meg til nesen rett etterpå og jeg tenkte «nei, nei, nei, ikke begynn å blø, ikke begynn å blø, ikke begynn å blø», for det passer seg jo ikke i et fem mil langt skirenn å blø så mye neseblod. Men det fosset bare ut

Først da han passerte drikkeposten en runde senere, skjønte drikkelangeren hva som hadde skjedd.

– Han hadde veldig dårlig samvittighet. Men han var der for å hjelpe meg, og dette er sånt som skjer, sier Skinstad.

«Du ser i hvert fall tøff ut»

– Ble du sint?

– Sint og sint. Mer oppgitt. Jeg tenkte som så at jeg skal i hvert fall ikke bryte. Og så tenkte jeg at det ser jo i hvert fall «maskin» ut.

– Du følte deg litt kul?

– Pål Golberg og Finn-Hågen Krogh ropte «du ser i hvert fall tøff ut». Da snudde jeg meg og gliste. Det var ikke synd på meg.

– Hvorfor brøt du ikke?

– Jeg har et kjærlighetsforhold til lange enkeltstartløp, det er det som er langrenn, så jeg hadde veldig lyst til å fullføre mi første femmil i skøyting med enkeltstart. Det var på ingen måte ideelt, det var umulig å tjene tid på det som skjedde, men det var aldri sånn at det var noe problem å gå skirenn, sier Skinstad – og påpeker at NM-historien nok er full av fortellinger om løpere som har fullført femmiler med adskillig større problemer.

– Jeg sprakk som en ballong på sisterunden, krampene jeg hadde i hofteleddsbøyere, lår og legger var verre enn neseblodet. Jeg skjønner godt at damene klager en gang i måneden når de har både kramper og blødninger, sier en selvironisk Petter Skinstad.

Side 3-gutten endte likevel på første side på resultatlista.

Siste nytt

 • Aftenbladet: Oilers-profil ute i seks uker

  Tommy Kristiansens (34) skade tar lenger tid å lege enn antatt, skriver Stavanger Aftenblad.

  Det betyr at Stavanger Oilers må klare seg uten den tøffe løperen i en måned til. Kristiansen ble skadd i CHL-kampen mot Dynamo Pardubice tidligere i måneden og har ikke vært på is i eliteserien ennå.

  – Det er alltid kjedelig med skader. Men det er en del av virksomheten, og vi får ikke gjort så mye med det. Men det er synd. Det ble til et større problem enn ønsket, sier Oilers' sportsdirektør Pål Haukali Higson til Aftenbladet.

  Stavanger har to seirer og ett tap så langt i eliteserien. Neste kamp spilles borte mot Frisk Asker torsdag. (NTB)

  Sluttspillet i ishockey: Stavanger Oilers - Storhamar
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Karriereslutt for østerriksk hopplegende

  Hopp-pioneren Daniela Iraschko-Stolz (39) legger opp på grunn av vedvarende skadetrøbbel.

  Veteranen fra Østerrike var utvilsomt en av dem som var med og dro lasset da hoppsporten for kvinner var i startgropen. Hun har medaljer i åtte verdensmesterskap og ble verdensmester i 2011. I 2014 tok hun sølv da kvinner for første gang fikk delta i OL. Det skjedde i Sotsji i Russland.

  Iraschko-Stolz vant også verdenscupen i 2015, som den første kvinnen fra Østerrike. I over to tiår var hun aktiv, og hun var også den første som i 2003 fikk notert et uoffisielt hopp over 200 meter.

  – Tiden er kommet for å avslutte karrieren. De som kjenner meg, vet at jeg har lyst til å fortsette, men det er også slik at jeg ikke har grunn til å klage ettersom jeg har kunnet drive sporten min i lang tid. Det har vært en fin tid, sier Stolz. (NTB)

  2019 FIS Nordic World Ski Championships
  Foto: LISI NIESNER / Reuters
 • Rapinoe i tårer – takket av med seier

  Megan Rapinoe (38) rundet av sin imponerende USA-karriere med 2-0-seier over Sør-Afrika i sin 203. landskamp.

  Det ble en følelsesladd kveld for Rapinoe og hennes støttespillere. 38-åringen spilte 54 minutter som kaptein og ble hyllet av publikum etter kampen.

  – Det gjør meg skikkelig stolt å tenke på at vi har hatt så mye suksess på fotballbanen, men også at vi har bidratt til å gjøre verden til et litt bedre sted, sa Rapinoe.

  Hun har ved siden av innsatsen på banen markert seg gjennom sitt arbeid for LHBT+-rettigheter og likelønn.

  (NTB)

  Soccer: International Friendly Women's Soccer-South Africa at USA
  Foto: Jon Durr / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ustoppelige Pellegrino 00:35
Neste