Slått til blods etter 4 km – fullførte NM-femmila

Petter Skinstad (26) gikk 46 kilometer dynket i sitt eget blod. Dette er NM-dramaet du ikke fikk se.

Petter Skinstad

BLODIG ALVOR: Sånn så Petter Skinstad ut etter å ha blitt nummer 40 i NM-femmila.

Foto: Privat

– Jeg ropte til fatter'n at «je stopper itte før je dauer tå blodmangel», for han lurte på om dette var noe å drive med.

Petter Skinstad, sønn av tidligere sportssjef Åge Skinstad, humrer når han forteller om det som skjedde under NM-femmila på Beitostølen lørdag. Litt ubemerket gikk han runde på runde og til slutt over målstreken med hansker, drakt og startnummer dynket i sitt eget blod.

De som så det, trodde nok han hadde falt. Det hadde han ikke.

– Slo meg midt i ansiktet

Uhellet skjedde allerede på første drikkepost, etter knapt fire kilometer.

– En kamerat skulle lange drikke på første drikkestasjon. Det gikk litt for fort der han sto, han hadde feilberegnet litt, så det endte med at han rett og slett slo meg midt i ansiktet og traff meg rett over nesen, forteller Skinstad til NRK.

– Jeg tok meg til nesen rett etterpå og jeg tenkte «nei, nei, nei, ikke begynn å blø, ikke begynn å blø, ikke begynn å blø», for det passer seg jo ikke i et fem mil langt skirenn å blø så mye neseblod. Men det fosset bare ut

Først da han passerte drikkeposten en runde senere, skjønte drikkelangeren hva som hadde skjedd.

– Han hadde veldig dårlig samvittighet. Men han var der for å hjelpe meg, og dette er sånt som skjer, sier Skinstad.

«Du ser i hvert fall tøff ut»

– Ble du sint?

– Sint og sint. Mer oppgitt. Jeg tenkte som så at jeg skal i hvert fall ikke bryte. Og så tenkte jeg at det ser jo i hvert fall «maskin» ut.

– Du følte deg litt kul?

– Pål Golberg og Finn-Hågen Krogh ropte «du ser i hvert fall tøff ut». Da snudde jeg meg og gliste. Det var ikke synd på meg.

– Hvorfor brøt du ikke?

– Jeg har et kjærlighetsforhold til lange enkeltstartløp, det er det som er langrenn, så jeg hadde veldig lyst til å fullføre mi første femmil i skøyting med enkeltstart. Det var på ingen måte ideelt, det var umulig å tjene tid på det som skjedde, men det var aldri sånn at det var noe problem å gå skirenn, sier Skinstad – og påpeker at NM-historien nok er full av fortellinger om løpere som har fullført femmiler med adskillig større problemer.

– Jeg sprakk som en ballong på sisterunden, krampene jeg hadde i hofteleddsbøyere, lår og legger var verre enn neseblodet. Jeg skjønner godt at damene klager en gang i måneden når de har både kramper og blødninger, sier en selvironisk Petter Skinstad.

Side 3-gutten endte likevel på første side på resultatlista.

Siste nytt

 • To nye korona-tilfelle i Australia

  Talet på positive utøvarar i samband Australian Open i tennis har stige til ti etter at ytterlegare to spelarar har testa positivt for koronaviruset.

  Australske styresmakter oppdaga ei rekkje positive spelarar som var på veg til Melbourne i samband årets første Grand Slam-turnering i tennis. 72 spelarar måtte gå i total isolasjon på hotellromma sine.

  Politisjefen i staten Victoria opplyste onsdag at to spelarar og to andre personar i tilknyting til turneringa har testa positivt det siste døgnet.

  Casper Ruud skal delta. Han er i karantene, ikkje isolasjon, of får trene to timar tennis og éin time fysisk trening kvar dag.

  Australian Open skal etter planen starte 8. februar.

  Australian Open
  Foto: Sandra Sanders / Reuters
 • Første kvinnelege Super Bowl-dommar

  Sarah Thomas (47) blir den første kvinnelege dommaren i Super Bowl, finalen i amerikansk fotball. Ho er med i dommarteamet til kampen i Tampa, Florida, 7. februar.

  Thomas var også den første kvinna som blei fulltids dommar i ligaen (NFL) i 2015.

  Komande helg blir det klart kva for lag som skal spele årets Super Bowl. Semifinalene i sluttspelet er Buffalo-Kansas City og Tampa Bay-Green Bay, og vinnarane spelar Super Bowl.

  Sarah Thomas
  Foto: Peter Joneleit / AP
 • Skjøt Solskjær ned fra tabelltopp

  Leicester slo Chelsea 2-0 i tirsdagens toppkamp i Premier League og er ny serieleder, iallfall inntil Manchester-lagene spiller onsdag kveld.

  Wilfred Ndidi og James Maddison scoret for Leicester før pause, og for første gang fikk manager Brendan Rodgers se ett av sine lag slå Chelsea. Det skjedde i 16. forsøk.

  Laget er ett poeng foran United og tre foran City, men begge Manchester-lagene skal i aksjon onsdag.

  Wilfred Ndidi
  Foto: Michael Regan / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal