NRK Meny
Normal

Helikopteret tok «Nordens puma» på fersken

Tor Eriksen kom tilfeldigvis over et unikt naturdrama og fikk det dokumentert.

Tor Eriksen kom tilfeldigvis over et unikt naturdrama og fikk det dokumentert.

I videoen som er filmet fra helikopter ser du først gauper løpe ut fra en furuklynge, så blodspor og til slutt den skadde reinen. Foto: Tor Eriksen/Målselv viltnemnd

– Vi fikk naturens drama rett foran oss, og fikk virkelig følt det på kroppen, sier Tor Eriksen til NRK.

Han er leder for ettersøkskorpset i Målselv i Troms, og er også nestleder i viltnemnda i kommunen.

Nå for tiden saumfarer Eriksen og andre i kommunen de dype Målselv-skogene fra lufta for å telle elg. Og på disse oppdragene kan de som er ute oppleve litt av hvert.

– Vi så tre gauper som angrep rein på nært hold. Det var en svært spesiell naturopplevelse, og noe jeg aldri har sett før selv om jeg har vært utallige ganger i de samme områdene, forteller Eriksen.

Selv om gaupa er mindre enn reinen i størrelse, sier Eriksen at det var dårlige odds for reinen i møte med tre gauper.

– Gaupa er betydelig mindre, men særdeles sterk. Den har vanvittige tenner og klør. Jeg vil kalle den «Nordens puma». Et kraftig kattedyr som ikke har problemer med å livnære seg.

– Blodet fosset ut

Når de teller elg bruker de helikopter og går helt ned til rundt 20–30 meter for å dokumentere. Derfor kom de svært tett på gaupeangrepet mellom Øverbygd og Rundhaug i Målselv.

– Gaupene hadde revet strupen av reinen som stod for døden. Da vi kom over haugen på fjellet hadde gaupene omringet reinen og blodet bare fosset ut av halsen på den.

Rein døde etter gaupeangrep i Målselv

Reinen hadde ikke sjans til å overleve etter å ha blitt angrepet av tre gauper. Tor Eriksen fikk varslet reineier i området.

Foto: Tor Eriksen / Målselv viltnemnd

For å drepe reinen går gaupen i strupen for å tappe blod. Det Tor Eriksen fikk se var en to voksne gauper og en unge, som etter kort tid stakk av da helikopteret kom.

– Den ene voksne beit bare litt i reinen for å så slippe til ungen slik at den fikk trene. Det er nødvendig for at ungene skal overleve på egen hånd.

200 meter bortenfor reinen som ble angrepet lå den en annen rein som allerede var død. Eriksen tror denne har vært død siden helga.

– Viktig å varsle

Etter å sørget for å få angrepet dokumentert kontaktet Tor Eriksen reineier i området for å fortelle om hendelsen.

– Det var ingen mulighet å redde reinen, men det er viktig å gi beskjed slik at det blir dokumentert. Både gaupe og jerv er et stort problem for næringen i området. Det er store tap av spesielt rein i dette området.

Selv om det er en kjent sak at det er store tap av dyr som følge av rovdyr, har som sagt ikke Eriksen sett det spille ut foran han på denne måten.

– Jeg har observert både gaupe, jerv og bjørn, men aldri mens de angriper.