NRK Meny
Normal

Granskingen av Tromsø brann og redning nærmer seg slutten

Skatt Nord har gransket flere ansatte i Tromsø brann og redning for svart arbeid. Nå har de sendt ut brev til de ansatte.

Brann BIL

Bedriftsidrettslaget til Tromsø brann og redning har blant annet tjent penger på å spyle gatene i Tromsø i forkant av 17. mai. Her før nasjonaldagen i 2014.

Foto: Petter Strøm / NRK

Tidligere i år avslørte NRK at idrettslaget til Tromsø brann og redning, Brann BIL, i minst 12 år har drevet med svart arbeid i millionklassen ved bruk av kommunens utstyr. Det ble ikke betalt verken skatt, moms eller arbeidsavgift for pengene som de tjente.

Det svarte arbeidet ble kamuflert som dugnadsarbeid der 80 prosent av inntektene gikk rett i lomma til de ansatte som deltok.

Det er kjent at bare en del av de ansatte har vært svært aktive i det såkalte dugnadsarbeidet.

Skatt Nord har nå snart avsluttet sine undersøkelser mot ansatte i Tromsø brann og redning som er mistenkt for skattesvindel i millionklassen. Mandag mottok fem personer brev fra Skatteetaten. I brevet vil Skatt Nord ha en del detaljerte opplysninger fra de involverte.


På oppdrag fra kemneren

Etter hva NRK kjenner til har Skatt Nord undersøkt transaksjonene inn og ut av idrettslagets konto de siste ti år. Dette er i samsvar med kravet som private næringsdrivende i Tromsø har stilt i brev til Skatt Nord og til kemneren i Tromsø.

NRK har ikke kjennskap til om beløpet for noen av de involverte er så stort at også politiet blir koplet inn,

Kommunalsjefens dilemma

Kommunalsjef Øystein Nermo er den øverste sjefen for Brann -og redningsetaten i Tromsø.

I forrige uke uttalte han at han fortsatt er kritisk til Brann BILs dugnadsarbeid.

Han får ingen informasjon rundt skattemyndighetenes eventuelle avsløringer i saken.

– Jeg har så langt ikke fått noen informasjon fra skattemyndighetene i denne saken. Så vidt jeg forstår verken kan eller vil myndighetene informere andre enn de involverte i slike saker, sier Nermo.

– Hva synes du om det?

– Som øverste administrative ansvarlig for byrådsavdelingen og personell i de tilstøtende enhetene, syns jeg det er vanskelig å ikke vite om eventuelle skattemessige overtredelser som er gjort av personellet.

– Ettersom eventuelle overtredelser er gjort både i og utenfor arbeidstid, og delvis med kommunalt utstyr, grenser dette generelt også opp mot, og kanskje også innover, mine plikter som kommunaldirektør. Jeg vil betegne dette som et dilemma, sier kommunaldirektør Øystein Nermo.

NRK har, til tross for gjentatte forsøk, ikke fått kontakt med daværende leder for bedriftsidrettslaget, Inge Jakobsen, for en kommentar til saken.