Gikk seg til 25.000 kroner

Kappgjenger Fredrik Vaeng Røtnes er en av fire nordnorske ungdommer som har bemerket seg innen idrett det siste året. For det mottar hver av dem 25.000 kroner i stipend fra Midnight Sun Marathon.

Fredrik Vaeng Røtnes

– Pengene gjør det enklere å dra på samlinger for å lære av de beste, sier kappgjenger Fredrik Vaeng. Røtnes

Foto: Privat

Dronning Sonja og kong Harald sprer glans og høytidsstemning over arrangementet når Vaeng Røtnes sammen med bryter Ramona Eriksen, svømmer Adam Ismael Wenham og fotballspiller Vilde Fjelldal mottar stipendene fra Midnight Sun Marathon.

Stipendet deles ut til ungdommer mellom 15 og 20 år og som representerer et nordnorsk idrettslag. Fredrik Vaeng Røtnes sier stipendet betyr veldig mye for ham.

– Jeg har levd de siste tre-fire årene på stipender og lån fra Lånekassen, og idrett har vært den desidert største utgiftsposten. Pengene har gått med til treninger, utstyr, samlinger og å reise på konkurranser. Stipendet gjør det enklere å dra på samling for å trene med de beste og lære av de beste, sier nittenåringen.

God sesongstart

BUL Tromsø-utøveren gjorde det skarpt under norgesmesterskapet i kappgang forrige helg, der han satte ny nordnorsk rekord på 10.000-meterdistansen samtidig som han slo den allerede OL-uttatte utøveren Håvard Haukenes. Kappgjengeren sier at det er minst hundre grunner til at han vil drive på med kappgang, til tross for at det er en liten idrettsgren i Norge.

– Målsettingen er å bli best. Jeg ønsker å utforske meg selv og finne ut hva som er mulig for meg å oppnå. Dessuten vil jeg gjerne inspirere andre, sier Fredrik Vaeng Røtnes.

Vanskelig å velge

Nils Isak Hætta

Daglig leder i Midnight Sun Marathon, Nils I. Hætta, sier det var mange gode kandidater til å motta ungdomsstipendet i år.

Foto: Roger Manndal, NRK

Midnight Sun Marathon er en veldedig stiftelse som har som formål å dele ut midler til idrett og veldedige formål. Daglig leder Nils I. Hætta sier at økonomien i stiftelsen er god og at de derfor har muligheten til å dele ut 100.000 kroner ekstra i et ungdomsstipend.

– Ungdomsstipendet kommer på toppen av at vi årlig deler ut en halv million kroner til lag og foreninger.

Hætta sier det var vanskelig å komme frem til hvilke fire idrettsutøvere som skulle få stipendet.

– Vi hadde bortimot seksti nominerte i år, og ti av dem kom med i finaleheatet. Av disse ti valgte en jury fire utøvere som stikker av med årets stipender, forklarer Hætta.