NRK Meny
Normal

– En av de tingene man bare må gjøre

Leder Nils Isaksen Hætta jubler over ny deltakerrekord på Midnight Sun Marathon. 5600 løpere fra 56 nasjoner deltar på årets løpsfest i Tromsø.

Nils Isak Hætta

Nils Isaksen Hætta er selv en habil maratonløper. Under London Marathon i 2001 var han beste nordmann.

Foto: Roger Manndal, NRK

Det hele begynte for over 2500 år siden. Soldaten Pheidippides løp fra byen Marathon i Hellas til Athen for å forkynne at perserne hadde blitt beseiret i slaget ved Marathon.

Siden den gang har løpere over hele verden kopiert den greske budbringerens bragd. Denne helgen er løpere fra alle verdens hjørner samlet i Tromsø.

Deltakere fra 56 nasjoner

Trommestevne under Midnight Sun Marathon

I alt 11 deltakende korps fra Hammerfest i nord til Oslo i sør sprudler av spilleglede i Tromsø i helga.

Foto: Roger Manndal, NRK

Sjefen for Midnight Sun Marathon, Nils Isaksen Hætta, er meget fornøyd med årets deltakelse:

– Vi har løpere fra 56 nasjoner. Flesteparten fra England, men også Tyskland, USA, Brasil, Italia, Østerrike og Sverige. Det er faktisk flere løpere fra Brasil enn fra Sverige.

Hvor høy status har Midnight Sun Marathon ute i verden?

– Den er veldig kjent. Vi opplever for eksempel når vi er på messe i London at det er veldig mange som kommer til vår stand og sier at Midnight Sun Marathon Sun står på listen over de tingene de bare må gjøre før de dør.

Jens Johan Hjort

Jens Johan Hjort gjennomfører et gammelt løfte om å løpe alle distanser. Her strekker han ut etter to løp: -Jeg vet ikke helt hvor lurt det var å love alle distansene, men men...

Foto: Roger Manndal, NRK

280 trommende damer

Storgata er pyntet til fest, og Nordens Paris lever opp til navnet sitt denne lørdagen. Det snakkes i mange tungemål, og det vrimler av mennesker i trikoter. Kropper i alle fasonger, enkelte totalt fettfrie, andre i mer avslappede livmål. Og trommer.

Tromsøtamburene har "trommet" ihop et trommestevne, og 11 korps med totalt 280 trommende damer fra hele landet trommer seg taktfast gjennom gatene. Temperaturen er helt oppe i 12 herlige varmegrader, og det er mer enn nok til å fylle solveggen på Skarven.

Aili Keskitalo

Sametingspresident Aili Keskitalo stiller også til start i år på MSM-mila. -Målet er ene og alene å fullføre, sier Aili like før start.

Foto: Roger Manndal, NRK

Fra finans i Østerrike til Nordens Paris

I Storgata står tre karer og bivåner det passerende trommetoget, mens de lader opp til kveldens kraftanstrengelse. Til daglig jobber de med finans hjemme i Østerike, men idag er det midnattsola som gjelder:

– Jeg leste om Midnight Sun Marathon på internett, og tenkte at det høres spektakulært ut. Så jeg og mine kolleger bestemte oss for å dra opp hit å løpe. Jeg selv har løpt flere maraton tidligere, men aldri under midnattsola så det blir stas, forteller Michael Possent til NRK.

 Michael Posselt, Daniel Lederbader og Max Rogy

Finansrådgiverne (fv) Daniel Lederbader, Max Rogy og Michael Posselt er i Tromsø for å løpe maraton under midnattsola. Det er også deres aller første besøk i Norge. (artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Roger Manndal, NRK

Kineserne kommer

Nils Isak forteller at interessen fra utlandet vokser, og han regner med at det kommer stor innrykk neste år fra Kina.

– Vi omtales ofte i bøker og magasiner, og senest forrige uke leste jeg en reportasje om oss fra Kina .Løping er en voksende gren i Kina og i år har vi tre kineser som løper. Vi har nå opprettet kontakt med to turoperatører fra Kina som skal selge dette, så neste år blir det nok storinnrykk.

Labb og Line, MSM

MSM er for alle. For de minste er det Labb og Line løpet som gjelder. (artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Roger Manndal, NRK

–Gleden ved målgang

I følge legenden om soldaten Pheidippides, så falt han sammen og døde straks etter han hadde kommet til Aten og frembrakt budskapet: "Vi har vunnet!"

Og akkurat målgangen, uten sammenligning forøvrig, er de øyeblikkene som gir løpsgeneral Hætta frisk motivasjon til å jobbe videre med MSM:

– Etter 18 år i MSM har jeg så utrolig mange gode minner. Men de beste øyeblikkene er alltid å se gleden hos løperne like etter målgang, det er herlig.