NRK Meny
Normal

Psykisk utviklingshemmede Adam er den første som får stipend av Olympiatoppen

Adam Ismael Wenham fra Tromsø er den første med psykisk utviklingshemming som får stipend av Olympiatoppen - nå drømmer han om medalje i Paralympiske leker.

Adam Ismael Wenham trener med Olympiatoppen.

18-åringen pådro seg en hjerneskade etter en bilulykke som spedbarn. Han konkurrerer i S14-klassen for psykisk utviklingshemmede.

– Jeg er stolt av å være den første som får stipendet. Det er bra å være her og trene med de beste, sier Tromsøgutten Adam Ismael Wenham (18).

Han jakter medaljer i Paralympiske leker i Brasil, men svømmeren har allerede nådd én milepæl. Han er den første noensinne med psykisk utviklingshemming som får stipend av Olympiatoppen.

God kroppsbehersking, enorm kapasitet og uendelig treningsvilje har ført Wenham dit han er i dag. Med fem måneder igjen til Rio de Janeiro, stupte han ut i VM-debuten til en 7. plass i finalen.

Bak resultatet ligger mange timer trening.

– Jeg trener 26 timer i uken, og håper jeg kommer til OL, sier svømmeren.

Cato Zahl Pedersen

Cato Zahl Pedersen har selv vunnet 13 gull og ett sølv i Paralympiske leker, i grenene langrenn, alpint og friidrett.

Foto: Stig Øystein Schmidt / NRK

Potensial på medaljenivå

Med seg på laget har han faren Andrew og Olympiatoppen. Cato Zahl Pedersen har tatt ansvaret for å hjelpe han hele veien fram.

– Adam viser et utrolig talent når det gjelder treningsvillighet og treningsmottakelighet. Han er ung og har potensial på medaljenivå, sier Zahl Pedersen.

Og det er ingenting å si på verken nivå eller ambisjoner.

– Jeg håper på å få en medalje. Jeg vil bli én av topp tre, sier Wenham.