Hopp til innhold

Gardermoavtalen: – Slutt å sutre og bidra til det nye fylket

Æresmedlem og tidligere leder i Fiskarlaget, Reidar Nilsen, har en klar melding til partikollegaer i Arbeiderpartiet i Finnmark og til andre som kritiserer «Gardermoavtalen».

Reidar Nilsen, leder Norges Fiskarlag

Æresmedlem og tidligere leder i Fiskarlaget, Reidar Nilsen mener folket i Finnmark må slutte å syte og tenke konstruktiv om det nye fylket. Mulighetene er mange, mener han.

Foto: Norges Fiskarlag

– Fordelene er mange ved å bli et felles fylke, mener han.

Fortvilt over hårreisende uttalelser

Reidar Nilsen retter kritikken mot dem som ytrer seg negativt etter avtalen som ble underskrevet mellom Troms og Finnmark torsdag kveld.

–Jeg blir fortvilt når jeg ser at tidligere nestleder i Arbeiderpartiet Helga Pedersen går ut og sier at, realiteten er at Finnmark blir avviklet som demokratisk arena, Det så hårreisende negativt at det er utrolig, for å si det mildt, sier Nilsen.

Han viser til at Finnmark får en rekke fordeler ved å bli et felles fylke.

Naturlig med fylkeshovedstad i Tromsø

Reidar Nilsen mener å oppfatte at de fleste i Vest-Finnmark er positive til at Tromsø blir sete for administrasjonen av det nye fylket.

– Vadsø har aldri vært noen spesiell plass for folk i vestfylket, fyrer han løs.

Han viser blant annet til sin lange karriere i norsk fiskerinæring og mener at Vadsø aldri har spilt noen rolle for fiskeriene i Finnmark.

– Vadsø har kun hatt betydning for politikere og NRK-medarbeidere som har hatt noe ærend der, Over halvparten av folk i Finnmark har kortere vei til Tromsø enn til Vadsø, lyder kraftsalven fra den tidligere fiskarlagsformannen.

Frykter at en stor mulighet blir ødelagt

Reidar Nilsen setter sin lit til at politikerne i Finnmark setter seg ned og tenker positivt om avtalen.

– Klarer de ikke det, må de kaste kortene og finne seg noe annet å gjøre og la andre ta oppgaven.

Han viser til at Vadsø blant annet skal ha ansvaret for utbygging av fiskerihavene i den nye regionen. Det er en viktig oppgave, der behovene er store både i Troms og Finnmark. Nilsen lar seg også begeistre over avtalen som fører til at Finnmarkinger kan si at de har et eget universitetssykehus, kun flyreise unna.

– Vi får ta del i et universitet. Skoleungdom i Troms og Finnmark får et bredere utvalg å velge i videregående skoletilbudet.

– Tenk positiv, se muligheten. Vi er uansett en lillebror i den store sammenhengen. Men vi trenger ikke stå med hua i handa av den grunn. Skal vi ha utvikling må vi vise ansvar, avslutter Reidar Nilsen.