Hopp til innhold

– Det blir bare lommerusk igjen i Finnmark

Majoriteten av Finnmarks ordførere er sterkt imot den nye fylkesavtalen mellom Finnmark og Troms, og ordføreren i Tana er forbannet.

Varaordfører Liz Utsi og ordfører Frank Martin Ingilæ i Tana

Ordfører Frank Martin Ingilæ i Tana mener Finnmark har gitt fra seg det meste i den nylig signerte fylkesavtalen med Troms. Her med varaordfører Liz Utsi.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

– Jeg er fullstendig imot, avtalen er altfor dårlig. Jeg synes det er utrolig hvis fylkestinget kan godkjenne denne avtalen. sier Frank Martin Ingilæ (Ap), ordfører i Tana kommune.

Dette forteller ordføreren i Tana kommune. Han mener Troms har kommet best ut av avtalen og at Finnmark ikke sitter igjen med stort.

– Vi har egentlig gitt fra oss det meste. Det blir bare lommerusk igjen i Finnmark, fastslår han.

Finnmarkskommuner for/mot sammenslåing

Ikke alle er imot

NRK har snakket med alle de 19 ordførerne i Finnmark. Fire er positive, tre er nøytrale og hele tolv ordførere er negative til avtalen.

– Det er selvfølgelig ting jeg ikke er for, men som sagt så må vi se på mulighetene vi har fått. For det blir som det blir og da må vi være positive til utviklingen, forteller Hans-Jacob Bønå (H), ordfører i Vadsø kommune.

Ordfører i Vadsø, Hans.Jacob Bønå

Vadsøordfører Hans-Jacob Bønå (H) synes det er viktig å være positiv til utviklingen.

Foto: Bård Wormdal / NRK

Selv om ordfører i Vadsø kommune Hans-Jacob Bønå er positiv til avtalen forteller han at det er flere ting han ikke helt kan stille seg bak.

– I den nye avtalen har vi nok tapt en del ledelsesfunksjoner og vi har dårlig erfaring med flytting av ledere fra Vadsø og Finnmark over til Troms, sier Bønå.

– Jeg synes det er bra at man har fått til en avtale. Jeg tror dette er et godt utgangspunkt for et nytt Nord-Norge, sier Rune Rafaelsen (Ap), ordfører i Sør-Varanger kommune.

De fleste er motstandere

Majoriteten av Finnmarks ordførere er negative til den nye fylkesavtalen som ble presentert torsdag.

Noen av hovedpunktene i den nye avtalen er at den nye fylkeskommunen skal hete Troms og Finnmark. Det ble også bestemt at det skal opprettes en fellesnemnd bestående av 36 medlemmer, der 19 kommer fra Troms og 17 fra Finnmark.

Fellesnemnda er organet som innstiller i alle viktige saker om den nye fylkeskommunen.

Kristina Hansen

– Dette er ikke en god avtale for Finnmark, mener Kristina Hansen (Ap), ordfører i Nordkapp.

Foto: Allan Klo / NRK

– Jeg synes ikke avtalen er god for Finnmark. All makt er flyttet til Troms, både politisk- og administrativ ledelse, sier Kristina Hansen (Ap), ordfører i Nordkapp kommune.

– Jeg tror det handler litt om press som gjør at man gir etter og overlater avgjørelsen til fylkestinget. Avtalen er ikke spesielt god for Finnmark, sier Robert Jensen (Ap), ordfører i Vardø kommune.

– Må innrømme at jeg synes det ser ut som Troms har kommet best ut av avtalen. Jeg er skuffa, forteller Terje Wikstrøm (Ap), ordfører i Kvalsund kommune.

– Skummelt

Nesseby-ordfører Knut Store (Ap) frykter at arbeidsplasser i Øst-Finnmark nå blir borte.

– Det er skummelt for Øst-Finnmark at Vadsø blir svekket, sier Store, som har fulgt spent med fra sidelinjen på forhandlingene mellom Troms og Finnmark.