FNs generalsekretær til Svalbard

FNs generalsekretær Ban Ki-moon besøker Norge neste uke. Han skal delta på en konferanse i Oslo og møte klimaforskere på Svalbard.

FNs generalsekretær på en pressekonferanse hos EU-kommisjonen

Ban Ki-moon reiser til Svalbard for å diskutere klimasaken med utenriksminister Børge Brende.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Tirsdag syvende juli kommer FNs generalsekretær Ban Ki-moon til Svalbard for å diskutere klimasaken med utenriksminister Børge Brende og klimaforskere. Han skal også møte to av ungdommene fra NRK Supers TV-prosjekt Oppdrag Nansen.

Utenriksminister Børge Brende setter pris på FN-sjefens besøk.

Utenriksminister Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende gleder seg over at Ban Ki-moon kommer til Norge.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– FN er en helt avgjørende og høyt verdsatt samarbeidspartner for oss. Jeg er derfor glad for at FNs generalsekretær kommer på besøk til Norge. Vi vil benytte besøket til å rette oppmerksomheten mot en rekke viktige utenriks- og utviklingspolitiske temaer. Vi vil spesielt trekke frem behovet for en sterkere internasjonal satsing på utdanning, sier utenriksminister Børge Brende i en pressemelding.

Ban Ki-moon vil lansere den siste framdriftsrapporten for tusenårsmålsoppnåelse sammen med statsminister Erna Solberg.

Han skal blant annet besøke Longyearbyen sammen med utenriksministeren. Turen er del av generalsekretærens forberedelser til FNs klimatoppmøte i Paris i desember.

– Det sender et viktig signal at generalsekretæren kommer tilbake til Svalbard. Ingen andre steder i verden ser vi klimaendringene så tydelig som i Arktis, sier Brende.

Det er planlagt at de ankommer Longyearbyen klokken 20.20 tirsdag syvende juli. Ti minutter senere er det planlagt at Ban Ki-moon skal møte ungdommene Erika Gjelsvik og Johannes Breivik fra «Oppdrag Nansen».

Dette er andre gang FN-sjefen gjester Svalbard. Forrige gang var i 2009.