I forbindelse med klimarapporten som ble lagt frem i dag kom det en budsjettlekkasje: Regjeringen gir 200 millioner kroner til Det grønne klimafondet neste år. Fondet skal finansiere klimatiltak i utviklingsland.
Statsminister Erna Solberg vil annonsere det norske bidraget på 200 millioner kroner i neste uke da hun skal delta på FNs klimatoppmøte i New York.
– Det grønne klimafondet spiller en viktig rolle i å finansiere klimatiltak i utviklingsland. I årene som kommer vil det være viktig for å få til både utslippsreduksjoner og klimatilpasninger, sier Solberg.
- LES OGSÅ:
– Norge må være tydelige
Under FN-toppmøtet vil Solberg også kunngjøre norsk støtte til Verdensbankens initiativ om en global pris på karbon. Tanken er at en videre satsing på kvoter og avgifter skal få CO2-utslippene ned.
– Norge vil dytte på å være tydelige på initiativ i klimaspørsmål, ved å blant anet bidra til Det grønne klimafondet. Fondet er nødvendig, slik at utviklingsland ser at det ikke bare er klimaprat, men også klimatiltak som hjelper dem.
– Vi må endre klimapolitikken, og noe av det viktigste denne regjeringen har sagt er at vi må få mer kraft i miljøteknologien, sier Solberg.
– Personlig ansvar
Solberg sier at hun har et personlig ansvar i klimasaken.
– Jeg mener alle politikere i min generasjon må kjenne på det ansvaret. Vi står ved et veiskille nå, hvor vi enten leverer en verden som er dårligere til våre barn eller en verden som er bedre for våre barn. Og jeg ønsker å være blant dem som bidrar til en bedre verden for våre barn.
MDG: Puslete
Hilde Opoku i Miljøpartiet De Grønne mener sjekken er puslete.
Hilse Opuku i MDG mener regjerings pengepakke er puslete.
Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix– At et av verdens rikeste land med nær 6.000 milliarder oljekroner på bok velger å gi et så lite beløp vil sende et klart signal til andre land om å gi enda mindre, sier hun.
Partiet mener 1 prosent av BNI ville være en riktigere sum. Det tilsvarer om lag 30 milliarder kroner.
– Tydelig marsjordre til regjeringen
Ola Elvestuen, leder i energi- og miljøkomiteen og nestleder for Venstre mener rapporten viser at grønn vekst er mulig og advarer mot å tro at denne rapporten er noe som bare angår resten av verden. Han mener det er Erna Solberg sin oppgave er å omsette den i praktisk politikk i Norge.
– Alle anbefalingene i rapporten slår direkte inn i norsk politikk, og bør være en tydelig marsjordre til regjeringen om å følge opp avtalen mellom Venstre og regjeringen om å styrke klimaforliket. Det hjelper ikke at alle vil til målet, hvis ingen er villige til å gå veien, sier Elvestuen.
– Fase ut subsidier til fossilt brennstoff
Venstres Ola Elvestuen advarer mot å tro at klimarapporten som ble lagt frem i dag bare angår resten av verden.
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIXElvestuen løfter frem flere punkter i rapporten som spesielt interessante, og som Venstre vil følge opp på Stortinget.
– Denne rapporten viser hvordan vi kan ha en bærekraftig vekst og reduserte klimagassutslipp. Nå må vi fase ut subsidier til fossilt brennstoff og lage høyere og langsiktige priser på CO2-utslipp.
– Det er helt i tråd med Venstres politikk, og en del av det grønne skatteskiftet. Også anbefalingene om tredoblet støtte til miljøvennlige energikilder, mer sammenkoblede byer gjennom kollektivtrafikk og stoppe avskogingen gjennom økt skogvern er tiltak som regjeringen kan igangsette allerede i høstens statsbudsjett, sier Elvestuen.