Første mann på isen

Dårlig vær var i ferd med å stanse Ban Ki-moons ferd nordover Polhavet. Men etter ni timer om bord kystvaktskipet Svalbard kunne imidlertid FN-sjefen ta sine første steg ut på isen i Arktis.

Video nsps_upload_2009_9_18_14_44_34_1970.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Ban Ki-moon var først ute på polisen.

– En av de viktigste grunnene til at jeg kommer til Norge, er at jeg ønsker å se med egne øyne de dramatiske endringene i Arktis og lære om hva de betyr for menneskeheten, uttalte Ban Ki-moon forut for reisen.

Les mer: Vil lære om «dramatiske endringer»

Les også: Ban Ki-moon tar sjøveien til isen

Værproblemer

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) er vert når Ban Ki-moon denne uken besøker Svalbard og andre deler av Arktis.

FNs generalsekretær ankom forskerbyen Ny-Ålesund i går morges, der han besøkte den sørkoreanske forskningsstasjonen og den norske forskningsstasjonen på Zeppelin-fjellet.

Om formiddagen møtte imidlertid delegasjonen på problemer da været satte en stopper for helikopterferden nordover til polisen.

– Mens Ban Ki-moons program i Ny-Ålesund gikk som planlagt, ble det jobbet intenst for å få til et reisealternativ da det var fare for ising på forskningsfartøyet Lance, der helikopteret skulle lande, forteller NRKs reporter på stedet, Eivind Molde.

Ni timer nordover Polhavet

Klokken 11 tok gruppen fatt på den ni timer lange turen nordover i Polhavet med KV Svalbard. Etter knapper sju timer møtte skipet på drivisen, og litt over klokken 20 i går kveld nådde generalsekretæren og hans følge 81 grader nord og Norsk Polarinstitutts forskningsfartøy Lance.

20.45 gikk generalsekretæren som første mann ut på isen.

I fem kvarter gikk Ban Ki-moon rundt på isflaket sammen med Erik Solheim og direktøren for Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther, som er faglig ansvarlig for opplegget.

Ban Ki-moon fikk møte forskere som forklarte om det arbeidet de gjør med å måle istykkelse, vanntemperatur osv. FN-sjefen fikk også en mulighet til å prøve forskernes utstyr, blant annet fikk han borre i isen.

– Her ute i Polhavet fikk generalsekretæren nærkontakt med forskerne, noe som helt sikkert var viktig for ham, forteller Molde.

Ved 22-tiden, like før han gikk om bord i KV Svalbard igjen, kom Ban Ki-moon med en sterk appell til verdens ledere om gjøre gjøre hva de kan for å redde klimaet. Om få uker samler han statsledere fra mer enn 100 land i New York. Møtet er avgjørende for utfallet av klimatoppmøtet i København i desember. Ute på isen oppfordret han dem så sterkt han kunne til å ta ansvar og vise handlekraft.

Video nsps_upload_2009_9_18_14_45_19_1971.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Ban Ki-moon fikk teste utstyret på isen.

Med Brekk til frøhvelvet

Etter en natt på KV Svalbard, ankom delegasjonen Ny-Ålesund i dag tidlig, og reiste straks videre til Longyearbyen der Ban Ki-moon besøkte det globale frøhvelvet med landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) som sin personlige guide.

Deretter deltar han på et åpent seminar sammen med Erik Solheim og representanter for inuittene i Canada og øystater i Asia. Seminaret holdes i Universitetssenteret på Svalbard (UNIS). Deretter avsluttes besøket på Svalbard, og Ban Ki-moon returnerer til Oslo og senere Genève.

– Vil overlevere et tydelig budskap

FN har dårlig tid på seg til å få på plass en ny forpliktende klimaavtale i København i desember. Målet med København-toppmøtet er å komme fram til en avtale som erstatter Kyoto-protokollen, som utløper i 2012.

– Jeg vil overlevere et klart og tydelig budskap etter mitt besøk i Arktis. Tiden er inne for å fatte beslutninger. Vi må få til en global, rettferdig og omfattende avtale i København for menneskehetens og jordklodens fremtid, slår FN-sjefen fast.

Erik Solheim og Ban Ki-moon har i løpet av besøket hatt flere samtaler om utfordringene fram mot København-møtet. Besøket i Arktis vil ha en positiv effekt, mener Solheim.

- Dette vil hjelpe ham til å overbevise verdens toppledere om at det eneste ansvarlige overfor våre barn og barnebarn er å få på plass en sterk og ambisiøs klimaavtale i København, sier Solheim.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger