Hopp til innhold

Finnene vil styrke partnerskapet med Norge

Finland ønsker å styrke det arktiske partnerskapet med Norge, og denne uka kommer finnenes nye president til Oslo og Tromsø.

Sauli Niinisto

Finlands president Sauli Niinistö vil styrke det arktiske partnerskapet med Norge

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

Når Sauli Niinistö besøker Norge for første gang som finsk president, har han med seg en delegasjon med næringslivsledere og representanter for utdanningsinstitusjoner som er innstilt på å gjenoppdage Norge – og spesielt Norge i nord. Derfor drar også presidentparet til Tromsø etter to dager i Oslo.

– Bakgrunnen for Tromsø-besøket er kort sagt at vi ønsker å styrke det arktiske partnerskapet med Norge. Dette vil presidenten berøre i sin hovedtale på NUPI i Oslo, og utdype mer i sitt innlegg på Universitetet i Tromsø, sier den finske ambassadøren i Norge, Maimo Henriksson, til NTB.

Glemt hverandre

Sjarmoffensiven i nord skjer mellom to naboland som har glemt hverandre litt , men der ressursmulighetene i nord gjør det naturlig å se over grensen. Både de norske og finske blikkene over grensene i nord har i stor grad vært ensidig vendt mot Russland. Men det kan være i endring.

– Signalene jeg får når jeg reiser i Nord-Norge, er at man gjerne skulle jobbet mer med Finland. Finske bedrifter oppleves som dyktige og pålitelige samarbeidspartnere. I Finland har vi også glemt at vi har en kjøpesterk nabo med 700 kilometers felles grense. Isteden har vi sett mot Russland og enda lenger bort, til Kina, sier ambassadøren.

I endring

Men ifølge ambassadøren er dette bildet i endring. Helt uavhengig av det finske statsbesøket til Norge, har det skjedd en endring i oppfatningen av Norge de siste to årene.

– Det er en mye større oppmerksomhet mot Norge nå. Statsbesøket er utløst av at vår nyvalgte president ønsker å besøke sine naboland først, men besøket kan vise seg å komme helt i rett tid, sier Maimo Henriksen.

Dreining

Jarle Aarbakke

Rektor Jarle Aarbakke ved Universitetet i Tromsø.

Foto: NRK

Det er en vurdering som deles av rektor Jarle Aarbakke ved Universitetet i Tromsø. Både som universitetsrektor og som tidligere leder av regjeringens ekspertutvalg for nordområdene har han vært vitne til en dreining der det ikke bare er et bilateralt samarbeid med Russland som framstår attraktivt i nord.

– Mineraler, transport og infrastruktur er viktige stikkord i samhandlingen mellom Norge og Finland i nord. Presidentbesøket er en god måte å få en ny giv i samarbeidet på. Dessuten vet vi at det er kort vei mellom tanker, tale og handling hos finnene. Jeg tror de kan komme til å bli en veldig interessant samarbeidspartner i nord, sier Aarbakke til NTB.

Hel ved

Statsbesøket i Oslo og Tromsø kommer også bare måneder etter at de nordiske statsministrene ble enige om å inngå et mye tettere samarbeid innen helse og forsvar.

– Dette til sammen blir hel ved og en mulighet for tettere samarbeid over grensene i framtiden, sier Aarbakke.