Mattilsynet slakter fiskebedrifter

Mattilsynet har kontrollert 232 aktører i hvitfisknæringen. Ni av ti får på pukkelen.

– Resultatet er nedslående. I prosjektet har vi avdekket for mange tilfeller av dårlig orden, renhold og manglende internkontroll. Kort sagt er det for mange hvitfiskprodusenter som svikter på elementære hygienekrav som stilles enhver matprodusent, sier Kristina Landsverk, tilsynsdirektør i Mattilsynet i en pressemelding.

De har gjennomført tilsyn på 232 av 279 aktører i hvitfisknæringen, som en del av et større tilsynsprosjekt.

Til sammen ga Mattilsynet reaksjoner til 209 av aktørene (Se statistikk nederst i saken).

– Det vil si at ni av ti fikk reaksjon. Hos nesten halvparten fant vi fem eller flere avvik. Selv om ikke alle avvik er like alvorlige er dette altfor mange, sier Landsverk videre.

Følger opp

31 av avvikene var av så alvorlig karakter at Mattilsynet måtte fatte hastevedtak. 18 ble stengt helt eller delvis og måtte vaske ned før de fikk åpne igjen. Fire fikk omsetningsforbud mens to måtte destruere varer.

– Vi har fulgt opp og følger opp alle mangler vi har funnet. Fremover skal vi gå enda mer på tilsyn, spesielt i sesongen. Dessuten vil vi ta flere prøver av vann, fiskevarer og i produksjonslokalene. Hovedansvaret for å bedre forholdene ligger likevel ene og alene hos hvitfiskprodusentene. Vi forventer at de tar tak i dette og viser det i form av bedre hygiene, sier tilsynsdirektøren.

Fortsatt trygt å spise

Mattilsynet skal vurdere hvor vidt funnene deres er helsefarlige eller ikke, men understreker at fisk sjelden inneholder bakterier som er helsefarlig for mennesker.

Dette fordi fisk er et kaldblodige dyr, mens mennesker er varmblodige. Dessuten blir hvitfisk som regel varmebehandlet før den blir spist, noe som tar knekken på de fleste bakteriene.

– Men alvorlig slurv med hygienen vil kunne sette dette i fare. Dette er derfor ingen unnskyldning for dårlig hygiene. Hvitfiskprodusenter må som alle andre matprodusenter ha god hygiene i produksjonen, sier Landsverk.

Reaksjoner fra Mattilsynet

Region

Virksomheter kontrollert

Ingen reaksjon

Påpeking av plikt

Varsel om vedtak, vedtak eller hastevedtak

 Troms og Finnmark

65

3

1

61

 Nordland

74

2

 

72

 Trondelag, og Møre og Romsdal

58

7

1

50

Hordaland, og Sogn og Fjordane

9

 

 

9

Rogaland og Agder

20

6

1

13

Buskerud, Vestfold og Telemark

3

 

 

3

Oslo, Akershus og Østfold

3

1

1

1