NRK Meny
Normal

Fisken ble avvist av Mattilsynet, men kan likevel havne i butikken

Mattilsynet har avvist fem hundre tonn frossen torsk fra en russisk tråler i Ålesund. Årsaken er at fisken ble oppbevart i for høy temperatur. Likevel kan den ende i norske frysedisker.

Mattilsynet har avvist fem hundre tonn frossen torsk fra russisk tråler i Ålesund. Årsaken er at fisken ble oppbevart i for høy temperatur. Likevel kan den ende i norske frysedisker.

Fisken ble avvist av Mattilsynet, men kan likevel havne i butikken

Grunnen til at Mattilsynet avviste fisken, var at den ble oppbevart i for høy temperatur. Etter vel en måned i fryselager, blir fisken nå sendt tilbake til Murmansk.

Les også:

Bomtur

Det ble bomtur for mannskapet på den russiske tråleren Amerloq fra Murmansk da de skulle levere vel 500 tonn frossen torsk i Ålesund.

– Dette er en situasjon som ikke er hyggelig for noen, sier Oddvar Kjell Røsvik, inspektør Mattilsynet.

Mannskapet på tråleren vil ikke snakke med NRK. Fisken skulle trolig gå til klippfisk og filetproduksjon, men importen ble stanset av mattilsynet fordi det ikke var kaldt nok i båtens fryseri.

– Makstemperaturen må være – 18 grader. Den var overskredet for store deler av lasten. Det er mye kaldere på kommersielle lager rundt omkring, så – 18 er ingen ideell frysetemperatur, forklarer Røsvik.

520 tonn med torsk, damper ikke bort, for å si det på den måten.

Oddvar Kjell Røsvik, inspektør Mattilsynet

Lagt på fryseri i Ålesund

I vel en måned har fisken vært båndlagt på fryselager i minus 30 grader i Ålesund.

– Nå er den dypfryst, men det er litt for seint, sier Oddvar Kjell Røsvik i Mattilsynet.

Nå skal fisken sendes tilbake til Russland, men hva som skjer med den der har Mattilsynet ingen kontroll på. Kanskje havner den tilbake i våre frysedisker.

– Teoretisk sett kan fisken bli reeksportert til Kina, bli filetert, frosset, pakket og sendt til EU. Kanskje Norge. Det har vi ingen kontroll over.

Fisk på paller

LAGRET: Fisken har vært lagret på fryselager i Ålesund i en måned.

Foto: Remi Sagen / NRK

Dårlig kvalitet

Selv om fisken ikke er helseskadelig på grunn av temperaturen, er kvaliteten blitt dårligere. Men det er lite trolig at fisken blir malt opp til dyrefôr eller destruert.

– Det har jeg lite lyst å spekulere i, men 520 tonn med torsk damper ikke vekk, for å si det på den måten.

– Er du bekymret over at fisken kan komme tilbake som mat for oss?

– Ja, det kan du godt si jeg er, men det er ikke mulig for oss å følge opp dette, sier Røsvik til NRK.

Oddvar Kjell Røsvik

DÅRLIG: Inspektør i Mattilsynet, Oddvar Kjell Røsvik, sier fisken får dårlig kvalitet av å bli fryst over 18 minusgrader.

Foto: Remi Sagen / NRK