Hopp til innhold

Drømmer om talent-fond på 100 millioner

... og noen vil erklære republikken Kyst-Norge.

Støre var med på Festspillene i Nord-Norge.

Søndag satte deler av eliten fra kulturliv og forskere seg sammen under Festspillene i Nord-Norge for å tenke framover. Noen spennende svar kom de fram til.

– Jeg håper dette bare er startskuddet på noe vi kan gjøre hvert år, sa Festspillsjef Tone Winje, en av de tre som tok initiativ til dialogseminaret.

Den nye Ap-lederen, Jonas Gahr Støre, kom til dialogseminaret da deltakerne hadde vært gjennom ett par timer med samtaler om drømmer og ideer.

Støre snakket om folkerettens betydning for Nordområdene, om havenes ukjente ressurser og betydningen av å leve med prosjekter over tid.

– Nordområdesatsingen er ikke et geografiprosjekt, det er et politisk prosjekt, sa han.

Om Russland pekte han på at landet har mange nabopolitikker. Han stilte spørsmålet om hva som vil skje når norsk gass møter svensk malm.

Støre viste videre til amerikanske tenketanker som mener det neste året kommer til å bli havenes tiår.

– Verden våknet til Arktis i det forrige tiåret. Den oppvåkninga pågår fortsatt, men vi er kommet langt, sa han til Nordområdeseminaret.

Seminar

Grovt oppsummert konkluderte gruppene med en drøm om et fond på 100 millioner kroner til å satse på nordnorske talenter. Blant framtidstankene var også landsdelen som én region – én enhet.

Foto: Arild Moe

Håper på ny tradisjon

Festspilleder Tone Winje håper slike dialogseminar kan bli en tradisjon. Sammen med dine kolleger i Hålogaland Teater og Nordnorsk opera og symfoniorkester ønsker hun å få til gode samtaler om hva mer enn olje og transportplaner Nord-Norge kan være. Og før deltakerne fra kulturliv, politikk, forskning og forvaltning satte seg i grupper, innledet tre sentrale personer:

Marianne Bremnes, ordfører i Harstad la vekt på samholdet i nord og viste til at hun som eneste fra Arbeiderpartiet sitter i ei gruppe av ordførere fra de seks største byene i landsdelen. De fem andre tilhører Høyre. Og hun bedyret at samarbeidet (stort sett) går fint. - Det handler om å drive regionalpolitikk og være rause med hverandre. Det er forventet at Nord-Norge skal snakke med EN stemme. Jeg vil si at noen ganger må vi kunne være flerstemte, sa hun.

Jan Gunnar Winther, direktør ved Polarinstituttet, snakket om de spesielle utfordringer Nordområdene har i miljøperspektiv. Han viste til de påviste oppsamlingene av plast i naturen, og dyrelivet. Og at det kalde havet i nord tar opp i seg mer CO2 enn varmere hav. Men samtidig påpekte han den enorme forskjellen det er i hvor verden henter maten fra, at er svært mye mer må kunne hentes fra havet enn fra landjorda i framtida. - Og her har havnasjonene et glitrende framtid, sa Winther.
Han utfordret seminaret på hvordan landsdelen kan bli bedre på videreforedling av råvarer og hvordan det offentlige og private kan samarbeidet bedre.

Line Miriam Sandberg, fylkesråd for næring, kultur og helse i Troms, trakk fram det utstrakte samarbeidet mellom de tre nordlige fylkene innafor kultur i et landsdelsråd. Hun utfordret sine nabofylker til å gjøre som Troms ved å bruke penger til å stimulere kulturnæringer. Hun mente kulturlivet med fordel kan bruke andre bygg enn fine kulturhus til kulturopplevelser. - Vi bør ha en holdning om at; får vi ikke penger skal vi klare det likevel, sa hun og oppfordret kulturlivet til å huske rekruttering og satsing på de unge, ikke bare tenke stort og hente inn verdensartister.

Flere forslag

Seminardeltakerne ble satt i arbeid med fire tema som alle skulle innom:
– Nord-Norge, mer enn natur? Uutnyttede muligheter?
– Hva gjør vi for å få Nord-Norge i front?
– Hvordan gjøre nordnorsk kunst og kultur til en sterk signatur?
– Hvordan gjøre nordnorske aktører mer synlig i det nasjonale ordskiftet?

Grovt oppsummert konkluderte gruppene med en drøm om et fond på 100 millioner kroner til å satse på nordnorske talenter. Blant framtidstankene var også landsdelen som én region – én enhet. Ei gruppe ville lage en stor kultur- og kunnskapsreise langs kysten, de ville nærmest erklære republikken Kyst-Norge. En idé var å få til en nordnorsk tenketanke, men deltakerne var ikke helt samstemte i om det vil sette landsdelen på den nasjonale agendaen.

Et femtitalls deltakere var med i dette første dialogseminaret under Festspillene. Festivalsjef Tone Winje håper og ønsker at dette bare er startskuddet på en årlig møteplass under Festspillene i Nord-Norge.