Festspillene 2016: – Vil redefinere vår rolle i nord

Programmet for Festspillene i Nord-Norge 2016 preges av ønsket om å bli de Arktiske Festspillene.

Maria Utsi presenterte sitt første festspillprogram som ny direktør for Festspillene i Nord-Norge.

Maria Utsi presenterte sitt første festspillprogram som ny direktør for Festspillene i Nord-Norge.

– Årets festspill er preget av brytninger. Mellom fortid og framtid. Drømmer og desillusjoner. Nord og sør. Flukt og trygghet. Store kunstneriske tema i en krevende tid. Samtidig reflekterer årets program også festivalens indre liv. I høst har vi jobbet med å redefinere vår rolle og misjon i nord og startet en stor utviklingsprosess for å bli de Arktiske Festspillene, sier festspilldirektør Maria Utsi.

Torsdag presenterer Utsi programmet for sitt første festspill, som vil preges av kunstnerisk nyskapning fra den nordlige del av verden.

– 51 gjennomførte festspill og 20 år som knutepunkt krever mer av oss. Vi må ta større ansvar og ha ambisjoner som strekker seg langt utover åtte hektiske dager i Harstad.

Særlig fokus på Nord-Norge

Festspillene i Nord-Norge 2016 byr på 16 urpremierer, 11 norgespremierer, tre nypremierer, fem egenproduksjoner og 14 samproduksjoner mellom nordnorske aktører.

Det vil være særlig fokus på Nord-Norge, med noen strategiske avstikkere mot Island og Canada.

Festspilldirektør Maria Utsi sier hun gleder seg til å vise publikum kvaliteten og kraften i kunstnerisk nyskapning fra vår egen del av verden.

– Som når Mari Boine, Sofia Jannok og Elle Márja Eira møter kunstnerne Anders Sunna og Maret Anne Sara til felles kamp i kulturhusets store sal. Eller når festspillprofilene Benjamin Mørk og Kartellet sammen gir nordnorsk folkemusikk elektrisk støt gjennom konsertforestillingen.

Andre ting på programmet er et toppmøte i Nordic Hall med landsdelens fremste hiphop-artister, konsertforestillingen «Lausdans i Uniform» fra Forsvarets Musikkorps Nord-Norge og Festspillutstillingen 2016 «Qaradaki as Prime Minister» i Galleri Nord-Norge.

– Klarer vi ikke å bli viktig for flere, har vi feilet

I årets åpningsforestilling lørdag 18. juni i kulturhuset, er det Bodøbandet Kråkesølv som går i spann med samtidsensemblet Arktisk Sinfonietta, i bestillingsverket Kjetterbålet.

Kjetterbålet var bestillingsverket til Varangerfestivalen 2015, og nå gjør Festspillene en videreutvikling av det til sin åpningskonsert.

– Festpillene må og skal være for alle. Klarer vi ikke å bli viktig for flere, har vi feilet. Kunst uten publikum beveger ikke verden en millimeter, sier Maria Utsi.

Hun ønsker å takke blant andre samarbeidspartnere, frivillige og administrasjonen for å bli med på nye veier.

Festspillene i Nord-Norge satser på jazz

Festspillene i Nord-Norge satser på jazz som skal være hele uka på Festspillklubben.

Foto: Nils Mehren / NRK