NRK Meny
Normal

Dro opp havål på over 22 kilo: – Det tok helt av

May Liza Johansen fra Tromsø fikk en havål på 22,3 kilo. – Dette er en av de største som er tatt i Norge på stang, sier lederen i Norges Havfiskeforbund.

May Liza Johansen tok en diger havål

Tromsøværingen May Liza Johansen poserer sammen med havålen hun nylig tok – som veide hele 22,3 kilo. – Det var ikke bare bare å få tatt bilde, for ålen sprellet voldsomt på land, sier hun.

Foto: Kato André Bøe

Tidligere denne uka opplevde den erfarne sportsfiskeren May Liza Johansen (30) et øyeblikk hun sent vil glemme.

Hun og samboeren Kato André Bø var på havål-fiske i Storfjorden i Møre og Romsdal, noe som foregår på nattestid. Etter bare en halvtime begynte det å nappe kraftig i Johansens stang.

– Vi hadde omtrent bare rukket å sette opp fiskestengene og sette oss ned i fluktstolene før jeg hadde fått napp. De første 20 meterne var fisken helt livløs på kroken, og jeg trodde at jeg hadde fått en fisk på en ganske normal størrelse, forteller den Stryn-bosatte tromsøværingen til NRK.

Men det skulle vise seg å ikke stemme. Da det gjensto 15 meter til fisken var på land, måtte Johansen kjempe langt hardere mot den.

May Liza Johansen tok en diger havål

May Liza Johansen slapp havålen uti igjen etter få minutter. Havål er vanlig i Møre og Romsdal, men ifølge Johansen finnes ikke arten lenger nord enn Trondheim.

Foto: Kato André Bøe /

– Den begynte plutselig å sprelle voldsomt, og jeg innså at jeg hadde med en sværing å gjøre. Jeg måtte gå flere meter nærmere vannet, helt til jeg sto i vannkanten. Jeg var litt redd for å bli dratt uti det tok helt av.

– En av de største i Norge

Johansen var likevel fast bestemt på at hun ikke skulle ha hjelp.

– Og det visste samboeren min. Så da han skjønte at jeg hadde fått storfisk på kroken gikk han for å hente kameraet i stedet for å hjelpe meg, sier hun og ler.

Etter en god stund fikk Johansen til slutt fisken opp på land. Den viste seg å veie hele 22,3 kilo, var 185 centimeter lang og 56 centimeter i omkrets. Rekorden er på 32 kilo, og denne fisken ble tatt i Ålesund.

– En ål på over 20 kilo er omtrent bare en ren muskel. Men jeg fikk et adrenalinkick, derfor klarte jeg det, forteller hun.

Havålen Ifølge Roar Sandvoll, leder i Norges Havfiskeforbund, er dette en av de største havålene som er tatt på stang i Norge.

– Dette er en virkelig en prestasjon det står respekt av. Det må ha vært en herlig fin kamp. Jeg blir også veldig glad over å høre om kvinner som fisker i fjordene våre og på havet. Vi trenger mange flere damer i klubbene våre, sier han.

Det var nettstedet Hooked.no som først omtalte gigantfisken.

Satt samboeren på plass

Johansen forteller at dette var et av de største øyeblikkene hun har opplevd som sportsfisker.

Med et smil forteller Johansen at hun fikk satt på plass samboeren den kvelden.

– Det er han som alltid får de største fiskene av oss, men slik er det ikke nå lenger, sier hun.