Dommene er klare i en av Sveriges verste dyremishandlingssaker

Fem svenske menn er dømt til ubetinget og betinget fengsel etter funnet av et bjørnehode i fryseren. Saken rystet Sverige i høst. Aktor mener dommene er for milde.

Rettssak i Sverige

Bjørnehodet ble funnet i fryseren til en av de tiltalte. Mannen nekter straffskyld.

Foto: SVT/polisen

I oktober startet rettssaken mot fem menn som står bak grov jaktkriminalitet i Norrbotten, nord i Sverige.

Åtte rovdyr skal ha blitt mishandlet og drept, flesteparten i 2016.

Den hovedmistenkte i saken ble dømt til fengsel i ett år og fire måneder. Også to andre fikk fengselsstraff, mens to fikk betinget fengsel og samfunnstjeneste, skriver SVT Nyheter.

Bjørnehodet ga samfunnstjeneste

Mannen i 60-årene som oppbevarte et bjørnehode i fryseren, ble dømt til samfunnstjeneste for jaktlovbrudd. Hodet hadde et tau rundt munnen

Han har hele tiden nektet straffskyld i saken.

Mannens advokat, Lisa Länta, mener det er viktig å få frem at mannen er dømt for uaktsom kriminalitet, og ikke forsettlig kriminalitet.

– Forsettlig kriminalitet hadde betydd at han tok bjørnehodet med kunnskap om at den ble drept på ulovlig vis, sier Länta til Sveriges Radio.

Hun sier også at det ikke er usannsynlig at mannen vil anke saken.

Film av dyremishandling ikke nok

Aktor ønsket at hovedmistenkte skulle dømmes til en fengselsstraff på minst fem år, men rettens dom falt på ett år og fire måneder, for medvirkning til grovt jaktlovbrudd og brudd på våpenloven.

Mannen stod også tiltalt for grovt jaktlovbrudd etter at han skulle ha drept tre bjørner og tre gauper, men ble frikjent for dette i retten.

Også mannens far ble frikjent for tiltalen om grovt jaktlovbrudd. I begge tilfellene var årsaken at det eneste bevismateriale var bilder og filmer på mobiltelefonen til hovedmistenkte, av dyrene som ble drept.

Omtales som en av de verste tilfellene i Sverige

Til tross for at tingretten anser at det er bevist at det er hovedmistenkte som har tatt bildene, holder det ikke for en fellende dom.

Den eneste som ble dømt for grovt jaktlovbrudd er 37-åringen som skjøt en jerv, og kvalte en bjørn til døde. Mannen må sone ett år og tre måneder i fengsel.

– For milde dommer

Aktor Åse Schoultz mener dommene er for lave for denne typen alvorlig kriminalitet, og at hun ønsker å klage.

Hun er særlig kritisk til at bildene og filmene fra mobiltelefonen til en av de tiltalte, ikke var nok til å øke dommen:

– Det finnes bilder der den ene tiltalte sitter og poserer med en død bjørn. Dette burde holde til en fellende dom, sier Schoultz til Norbottens Media.