Hopp til innhold

– Spillavhengighet må bli en diagnose

Foreningen Spillavhengighet Norge tror flere selvmord kunne vært unngått hvis spilleavhengige hadde fått bedre hjelp.

Gutt spiller World of Warcraft

Et av de mest avhengighetsskapende dataspillene er World of Warcraft (WoW), hevder noen.

Foto: NIGEL TREBLIN / AFP

– Vi vet at det har skjedd selvmord på grunn av spillavhengighet, og at mange er avhengige av Nav og ikke har et sosialt liv på grunn av spillingen, sier leder i Spillavhengighet Norge, Liv Tove Bergmo til NRK.

Ifølge foreningen blir mange som spiller for mye dataspill sendt rundt i helsesystemet, uten å få hjelp.

Fordi dataspill er et såpass nytt medie, vet ikke alle leger hva de skal gjøre når folk henvender seg.

Nå vil Spillavhengighet Norge ha en diagnose på problemet, i håp om at de spillavhengige da blir tatt på alvor og mener man må ha diagnoser slik helsenorge er bygd opp i dag.

– Trenger bedre tilbud

Avdelingsdirektør for psykisk helsevern og rus i Helsedirektoratet, Gitte Hus, mener spillavhengige skal få hjelp, uavhengig om man har en diagnose eller ikke.

– Samtidig er det viktige å poengtere at de trenger et bedre tilbud. Vi utvikler nå et kurs for foreldre om barn og dataspill, sier hun.

Større problemer

Et av de mest avhengighetsskapende dataspillene er World of Warcraft (WoW), hevder forskere.

Faltin Karlsen, som jobber ved Norges informasjonsteknologiske høgskole, forsker på dataspillavhengighet. Han mener det er flere ulemper med å ha en diagnose på dataspillavhengighet.

– En ulempe med å fokusere på spilling, er at man overser andre problemer som ofte er viktigere enn selve spillingen. Den store majoriteten av folk med spillproblemer har depresjoner eller sosiale problemer som gjør at de spiller veldig mye, sier han.

– Avhengighet forbindes tradisjonelt med fysisk avhengighet av rusmidler som alkohol og narkotika. Dette har man ikke i spillsammenheng. Forskningen på hvordan dataspill kan være avhengighetsdannende er ikke god nok til å si hvordan dette eventuelt oppstår.

– Det er viktig å understreke at ikke alle som spiller mye dataspill sliter med andre ting også. Det blir en slags stigmatisering, som kanskje gjør at terskelen for å ta kontakt med oss blir høyere, sier Liv Tove Bergmo i Spillavhengighet Norge.

– Pga helsevesenet

Pyskologspesialist på rus, Bente Arntzen, driver egen klinikk kalt NetTapri. Hun er helt enig med Karlsen at det som oftest er andre ting som ligger bak problemene.

Hun mener derimot at det bør en diagnose på plass fordi det er enklere å få hjelp i det offentlige helsevesnet med det.

For de fleste som spiller er det ikke snakk om noe avhengighet. Mange spiller mye fordi det er gøy og de absolutt har kontroll. Det er en kjempebra underholdning som man kan gjøre med vennene sine og det er kun noen få som sliter. Men det er fremdeles viktig at de som sliter får hjelp, mener hun.

Video Spillegalskap

Se hvordan Magnus slet med spilleavhengigheten.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark