NRK Meny
Normal

Britene vil posisjonere seg i Arktis

Britene bør utpeke en arktisk ambassadør. Ellers blir nasjonen utmanuvrert av andre stater i arktiske spørsmål. Det går fram av en rapport fra det britiske parlamentet.

Arktiske Bikkepunkt

Britisk rapport foreslår å utnevne en arktisk ambassadør for ikke å bli forbigått av andre nasjoner i arktiske spørsmål.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

I følge nettstedet BarentsObserver kommer rapporten fra det britiske overhuset, og der pekes det blant annet på britenes lange arktiske historie og engasjement.

I rapporten pekes det på at andre nasjoner har et sterkt arktisk fokus og det er noe også britiske myndigheter bør ha, all den tid raske klimaendringer byr på utfordringer for hele regionen.

– Må være i stand til å handle

– Arktis endrer seg rett foran øynene våre. Disse endringene er av stor betydning og bringer med seg både vanskeligheter og muligheter. Derfor må vi kunne ta utfordringene seriøst og være i stand til å handle, sa Lord Teverson, som er leder av overhusets arktiske komite.

Han viser til at både Frankrike og Japan allerede har utpekt en arktisk ambassadør.

– Selv om vi ikke er en av de åtte arktiske statene som er medlem av Arktisk råd, er vi likevel nær nabo. Vi har derfor en viktig rolle geografisk, og vi har en sterk historie både innafor forskning og utforskning. Arktisk er viktig for oss, sier Lord Treverson.