NRK Meny
Normal

Boreal vil ha bonus for driften hurtigbåtene

Boreal Transport mener de har krav på en bonus på opp mot millionen, for å ha hatt høy regularitet på sine hurtigbåter.

MS Sollifjell

Boreal mener de har fortjent bonus for regularitet på hurtigbåtene.

Foto: Øystein Ramstad

«Mer enn 97 prosent regularitet (med unntak av force majeure-årsaker) honoreres med 1,5 prosent av årsgodtgjørelsen.» står det i kontrakten mellom Boreal transport og fylkeskommunen, ifølge avisa Nordlys.

Selskapet har en årsgodtgjørelse på over 60 millioner kroner.

Dermed kan Boreal transport komme med et krav på rundt en million kroner for godt utført jobb, samtidig som fylkeskommunen jobber med en oppsigelse av kontrakten med selskapet på grunn av dårlig regularitet.

– Krav på bonus

I kontrakten med fylkeskommunen er uttrykket force majeure utvidet til å omfatte værforhold som isgang og unormale strømforhold.

Force majeure blir i Store Norske Leksikon definert som: «uforutsett hending som ikke kan avverges, f.eks. brann, krigsutbrudd, naturkatastrofe, streik o.l. Kan etter omstendighetene frita for oppfyllelse av kontraktforpliktelser.»

– Vi har krav på bonus. Vi har en bedre regularitet enn 97 prosent i 2011, sier direktør Stig Solheim i Boreal Transport Nord til Nordlys

Mange problemer

Boreal rapporterte ifølge Nordlys i midten av desember at 14 avganger ble kansellert og 27 betydelig forsinket av selskapets 760 avganger.

«19 av 27 avganger ble forsinket avgrunner kategorisert som force majeure (vær/vind, fremmedlegemer i propellen etc.),» skriver Boreal i sitt sammendrag.

De nye hurtigbåtene i Troms har vært forfulgt av problemer siden de ble satt i drift. «MS Sollifjell» havarerte på tur nordover, og alle båtene ble tatt ut av drift kort tid etter, på grunn av at kaianlegget ikke var tilpasset flo og fjære.

Det har også vært flere problemer på grunn av vær og vind, og problemer blant annet med toalettene.

I januar ble båtene igjen tatt ut av drift, på grunn av anløpsskader.

Ulik oppfatning

Samferdselssjef Bjørn Kavli i fylkeskommunen sier til Nordlys at de og Boreal Transport kan ha ulik oppfatning om hva som utgjør force majeure

– Vi har ikke fått et slikt krav om bonus fra Boreal, det får vi se på om et krav kommer, men fylkeskommunen har sendt Boreal et krav på et betydelig beløp på grunn av kansellerte og forsinkede avganger, sier Kavli.