Beskriver SP-fremgangen som en ryggmargsrefleks

Professor Kjell Arne Røvik mener det er alle reformene de siste årene, som får Senterpartiet til å seile opp som vinneren i den ferske målingen.

Kjell Arne Røvik

Professor i statsvitenskap, Kjell Arne Røvik, tror Sp vil beholde framgangen fram til valget.

Foto: Universitetet i Tromsø

– Nordmenn liker ikke sentralisering. Det kolliderer med sentrale verdier som nesten er nedfelt i ryggmargen på folk fra unnfangelsen av. Senterpartiet treffer med politikken sin i forhold til dette, sier han og viser til reformene innenfor politi, forsvar, kommuner og regioner.

Da er det ifølge professoren i statsvitenskap ikke overraskende at Senterpartiet sanker velgere. En fersk meningsmåling InFact har gjort for NRK, viser at dersom det var stortingsvalg i dag, ville partiet fått mandater fra både Troms og Finnmark.

Sandra Borch

Senterpartiets Sandra Borch i Troms er svært fornøyd med fremgangen partiet har i de nordligste fylkene.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Sterke understrømmer

Røvik mener dette resultatet har lite med de lokale SP-politikerne i fylkene å gjøre.

– Sandra Borch er en veldig dyktig og profilert politiker, men for å sette det på spissen: Nærmest uansett hvem Senterpartiet satte på førsteplassen i Troms, så ville vedkommende ha fungert som en velgermagnet, en slags Ali Baba. Det handler om noen veldig sterke understrømmer som gjør at folk siger i retning av Sp, uavhengig av lokale politikere.

Sps siste meningsmålinger i Troms og Finnmark
Foto: NRK

Røvik mener Senterpartiet har overtatt rollen Fremskrittspartiet tidligere hadde som det viktigste «avløpsrøret» for den forbannelsen som kommer når innbyggerne ser at det er stor forskjell på det som loves av politikerne og det som faktisk skjer under reformene.

Han tror Senterpartiet kommer til å gjøre det bra også på valgdagen.

– Nå sitter Frp bundet på hender og føtter i regjeringen og kan ikke ha den funksjonen lenger. Da er Senterpartiet der og spiller fløyte, sier professoren på UiT, Norges arktiske universitet.

Per-Willy Amundsen

Troms Frp sin førstekandidat, Per Willy Amundsen, sier valgkampen blir intens.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Må stå på hardere

Og i forhold til tidligere meningsmålinger har nettopp Fremskrittspartiet den største tilbakegangen i Troms.

Sammenlignet med valget i 2013 er tilbakegangen på seks prosentpoeng.

Førstekandidat Per-Willy Amundsen sier dette betyr at valgkampen blir intens.

– Vi må stå enda hardere på og formidle den gode politikken til Frp, og det er kun én meningsmåling som virkelig teller, og det er 11. september.

Han viser til at Nordlys for en drøy måned siden hadde en meningsmåling der Frp gjorde det betydelig bedre, og at fremgangen til Senterpartiet ikke var like stor.

– Det svinger veldig opp og ned, så det er vanskelig å legge til grunn noe som helst.

Kent Gudmundsen fotografert i kantina på campus Harstad

Høyres Kent Gudmundsen blir ikke bekymret av onsdagens meningsmåling.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Har levert.

Dersom det hadde vært stortingsvalg i dag, hadde Høyre bare fått ett mandat i Troms. Også i Finnmark flykter velgerne fra regjeringspartiene.

Førstekandidat i Troms Høyre, Kent Gudmundsen, er likevel ikke bekymret.

– Jeg mener at vi har et langt større potensial enn det denne målinga viser. Vi har levert ganske så betydelig i regjering, og mener vi virkelig har satt fotavtrykk både på skole, helse og på vei, for å nevne noe. Det tror jeg vi blir belønna for i september, sier han.